Zvonurile ca Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt ingrijoratoare, iar implicarea deschisa a acestui stat in achizitia terenurilor din Romania e inacceptabila, fiind necesara discutarea urgenta a subiectului in CSAT, sustine senatorul PSD Mircea Geoana.

"Zvonurile, alimentate de declaratiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, conform carora Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare. (…) Mi se pare inacceptabil ca un stat - in cazul nostru Ungaria - sa se implice deschis in activitatea de achizitie a terenurilor agricole din alt stat", a precizat Geoana, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Geoana, care este si presedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a aratat ca o astfel de atitudine este "lipsita de ratiune" si reprezinta o "provocare inacceptabila", care nu face decat sa alimenteze o stare de tensiune de care nici Romania si nici Ungaria nu au nevoie.

"Statul roman, cu toate institutiile sale, trebuie sa combata o asemenea politica a Ungariei", a subliniat Geoana.

Senatorul PSD a aratat ca, in opinia sa, vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini, mai ales in contextul unor "initiative dubioase" precum cea a Ungariei, este un "risc" pe care Romania trebuie sa il controleze foarte bine, fiind o problema de interes national.

Geoana a precizat ca exista o diferenta semnificativa intre posibilitatile financiare ale romanilor si cele ale cetatenilor straini interesati sa cumpere teren agricol in Romania si a aratat ca Parlamentul Romaniei a adoptat deja o lege prin care se ofera facilitati importante, inclusiv imprumuri garantate de stat, pentru ca cetatenii romani sa cumpere teren agricol in propria lor tara, ceea ce reprezinta "un prin pas corect".

"Orice stat are dreptul sa-si apere interesele, chiar si cu riscul de a da nastere unor reactii sau ridicari de sprancene din partea Bruxelles-ului", a subliniat Geoana.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

El a dat exemplul Ungariei, unde actuala lege limiteaza dreptul de proprietate a terenurilor agricole la fermierii profesionisti care au trait si lucrat in Ungaria cel putin trei ani, in timp ce in Bulgaria, in octombrie 2013, Parlamentul a aprobat o prelungire controversata pana in 2020 a moratoriului asupra vanzarii terenurilor agricole pentru straini.

Geoana a mai spus ca presedintele Traian Basescu "era" deplin informat despre gravitatea subiectului si a riscurilor aferente si a precizat ca siguranta alimentara reprezinta un element important al securitatii nationale, drept pentru care acest subiect ar fi trebuit sa se afle pe agenda CSAT cu mult inainte de 1 ianuarie 2014."

"Desi tarziu, acest subiect ar trebui sa fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenta. Retrimiterea legii la Parlament, indiferent de motivele reale sau imaginare invocate de domnul Basescu, ar trebui sa reprezinte si o invitatie pentru noi de a privi textul acestei legi cu si mai multa atentie si sa completam munca depusa de Executiv", a mai precizat Geoana.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, marti, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.