Declaratia europarlamentarului german Elmar Brok privind amprentarea romanilor si bulgarilor este profund neinspirata si inacceptabila, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a facut apel la retinere in retorica publica a politicienilor europeni.

"Acea parte a declaratiei care facea referire la necesitatea amprentarii cetatenilor romani si bulgari reprezinta o declaratie profund nefericita, pentru ca ea nu doar ca introduce un element de discriminare in tratamentul cetatenilor europeni, dar contravine unor principii sau unor valori fundamentale ale UE. Ma refer doar la acea parte a interventiei domnului Brok", a precizat seful diplomatiei, raspunzand unei intrebari la conferinta de lansare a Presedintiei elene a UE, transmite MEDIAFAX.

Ministrul roman a lansat "un apel la politicienii europeni, indiferent de familia politica, inaintea unui exercitiu electoral european extrem de important", care trebuie privit "cu extrem de mare atentie si responsabilitate in raport cu ascensiunea unor curente populiste, xenofobe in Europa, antieuropene".

"Cred ca este necesar un apel la responsabilitate si la retinere in retorica publica a politicienilor europeni, cu atat mai mult cu cat Elmar Brok este un politician cu experienta, care are un rol important in institutiile europene, in PE, in speta", a mai spus Corlatean.

Acesta a subliniat ca a fost coleg cu Elmar Brok in Parlamentul European si cunoaste "contributia pozitiva la procesele europene".

"Dar acea parte a declaratiei o consider profund neinspirata si inacceptabila si ea depaseste dezbaterea pe familiile politice – PPE, socialisti, liberali - ea tine de valori fundamentale europene pentru care toti - la dreapta sau la stanga europeana, cei care au o responsabilitate si sunt proeuropeni - trebuie sa ramana in continuare extrem de angajati", a declarat Titus Corlatean.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Ambasadorul Greciei la Bucuresti, Grigorios Vassiloconstandakis, nu a dorit sa comenteze declaratiile europarlamentarului PPE.

"Noi suntem fericiti, ca detinatori ai Presedintiei, sa vedem ca au fost ridicate toate restrictiile, potrivit tratatelor Uniunii Europene. Vreau sa subliniez ca acesta este un pilon fundamental, este vorba de idealurile europene cuprinse chiar in tratatele initiale, de la inceputul crearii UE", a punctat Vassiloconstandakis.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine.

"Imigantii care vin in Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid inapoi in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gandim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.