Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, marti seara, la Targu Mures, ca "marsaluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obtinerea autonomiei", iar Ungaria este "un partener interesat in succesul" acesteia.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a participat, marti seara, la Palatul Culturii din Targu Mures, la comemorarea masacrului secuilor de la Siculeni din urma cu 250 de ani, eveniment organizat de Consiliul National Secuiesc, la care au participat aproximativ 500 de persoane, intre care lideri ai tuturor formatiunilor politice maghiare din Transilvania, precum si consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Potrivit MEDIAFAX, Kover a spus, in discursul sau, ca are adanc in memorie intalnirea CNS din 2010, din Parlamentul Ungariei, cand acesta "a devenit casa natiunii maghiare si a fost autentificat prin sigiliul natiunii secuiesti".

"Este foarte folositor pentru om sa se reintoarca la locul de bastina, este la fel de bine sa ne reintoarcem, dupa noua decenii, la originile noastre si putem sa zicem ca natiunea secuiasca a primit un elan nou si doresc CNS sa primeasca un nou elan pentru obtinerea autonomiei, care s-a fructificat si prin organizarea evenimentului marsaluirii (marsul din Covasna de anul trecut - n.r.). Consider ca marsaluirea secuilor din 1990 incoace a ajuns la mijlocul drumului pentru obtinerea autonomiei secuimii. Autonomia secuimii nu este ceea ce ne-a indepartat ani de-a randul, dupa 1990, si la jumatatea de drum spre autonomia secuimii stim acum ca va fi o marsaluire lunga", a spus Kover.

El a adaugat ca i s-a intarit "credinta" ca autonomia Tinutului Secuiesc va fi singura sansa pentru natiunea secuiasca, intrucat aceasta va garanta drepturi, folosirea limbii, culturii materne, va asigura drepturile egale pentru maghiari "si nu o sa deranjeze sub nicio forma integritatea teritoriala a Romaniei".

"Celor care au dubii ca autonomia nu ar asigura conditii de viata mai bune le doresc sa incerce si dupa aceea sa-si formeze opinia. Stimati prieteni, sa nu uitati cuvintele lui Nagy Gyozo: «Prima data vei fi rastignit, vei fi rupt in bucati, dar, daca te lupti mai departe, invingi pana la urma». Pentru victoria voastra, ca sa terminati cu bine acest drum, o sa aveti nevoie ca din 2014 sa participati pe acest drum intr-un numar din ce in ce mai mare, sa aveti parteneri care sunt interesati sau care o sa devina interesati in a va ajuta", a spus el.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Kover a aratat ca in aceasta "incercare" va trebui atras si tineretul secuiesc, "pentru ca autonomia secuiasca va fi pusa in functiune de acest tineret", care trebuie sa studieze cum functioneaza statele europene si sa cunoasca "realitatea secuiasca", dar si romanii.

"Pentru succesul vostru, trebuie sa-i faceti interesati pe conationalii vostri romani si trebuie sa-i faceti sa inteleaga ca asta n-o sa fie in detrimentul natiunii romane, va fi un interes comun autonomia si aceasta se va coordona cu deciziile si declaratia din 1918 de la Alba Iulia, care asigura drepturile minoritatilor. Eu doresc ca autonomia sa ofere o posibilitate de trai si un nivel de trai mai ridicat si aici sunt convins ca toti cei care locuiesc pe aceste meleaguri vor sprijini aceasta initiativa. Stimati prieteni, Ungaria este un partener care este interesat in acest succes, interesul nostru este ca secuimea sa ramana pe locurile natale si sa aiba sanse egale de viata si de castig. De aceea am oferit noi posibilitatea de a obtine cetatenia ungara, fara a parasi locurile natale si de bastina si dorim, pentru toti care se considera parte a natiunii ungare, sa obtina acest drept", a spus Kover.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

El a facut un apel la cei prezenti sa isi foloseasca influenta, astfel incat toti cei care au obtinut cetatenia ungara sa foloseasca drepturile care decurg din ea si sa participe la alegerile parlamentare din Ungaria, dar si la alegerile europarlamentare din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.