Memorandumul de intelegere dintre Guvern si Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv prin ordonanta de urgenta in luna ianuarie, dar daca termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea de a renunta la acest acord, a declarat luni vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov.

"Cred ca Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanta de urgenta in luna ianuarie. Memorandumul este valabil pana in 31 ianuarie. Daca nu se va intampla nimic intr-o anumita perioada de timp, noi putem iesi. Conditiile din memorandum nu sunt eterne", a afirmat Zhangulov intr-un briefing de presa, transmite MEDIAFAX.

Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Grupul Rompetrol a depus deja la trezoreria grupului suma de 200 milioane de dolari, a precizat Zhangulov.

El a adaugat ca investitiile de anul viitor ale Rompetrol in Romania vor depinde de semnarea acestui memorandum.

"Investitiile noastre in Romania pentru 2014 depind de memorandum. Daca totul merge conform planului, am putea investi circa 200 milioane de dolari. (…) Timpul este principala resursa de care acum nu dispunem. Banilor nu le place sa astepte", a spus Zhangulov.

In noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala (CC), a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare.

Legea are ca obiect aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul Rompetrol Rafinare SA si The Rompetrol Group NV.

Cele doua parti isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand aproximativ 26 la suta din capitalul social al SC "Rompetrol Rafinare" SA, detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in schimbul a 200 de milioane de dolari.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Partile convin, de asemenea, sa constituie un fond de investitii kazak-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.