Presedintele Traian Basescu a solicitat, luni, reexaminarea si respingerea legii care infiinteaza Fundatia "Proiect Ferentari", de utilitate publica, actul normativ fiind initiat de Guvern pentru derularea proiectelor de integrare a romilor.

Basescu reclama faptul ca legea nu prevede exact normele de la care face exceptie in momentul in care stabileste infiintarea Fundatiei de catre Secretariatul General al Guvernului, dar si suprapunerea de atributii cu Agentia Nationala pentru Romi.

"Nu se prevede ce rol are SGG, prin atribuire echivoca «se infiinteaza Fundatia «Proiect Ferentari» a Secretariatului General al Guvernului», nefiind deci clar daca fundatia se afla in subordonarea SGG sau acesta este fondator al acestei entitati. De asemenea, nu se stabilesc in mod clar in expunerea de motive argumentele care stau la baza derogarii prevazute la Art. 1, simpla invocare a «situatiei de fapt existente la momentul actual» nefiind suficienta sa fundamenteze elaborarea proiectului de lege de catre Guvernul Romaniei. In acelasi context, prin Art. 3, sunt enumerate activitatile, in vederea realizarii obiectivelor acestei fundatii. Astfel, invederam faptul ca acestea se suprapun cu atributiile Agentiei Nationale pentru Romi, agentie aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului", se arata in solicitarea de reexaminare, transmite MEDIAFAX.

In plus, seful statului contesta calitatea Fundatiei de structura apolitica prin faptul ca prin mecanismul de numire a conducerii, SGG stabileste ce reprezentant al organizatiilor neguvernamentale face parte din structura de conducere.

"Denumirea fundatiei creeaza confuzie cu privire la destinatia propriu-zisa a acestui organism. Denumirea induce perceptia ca organismul se va concentra pe situatia comunitatii rome din aria urbana Ferentari, in timp ce aria obiectivelor arata ca aceasta fundatie va urmari «imbunatatirea permanenta a conditiilor de viata ale cetatenilor romani de etnie roma in comunitatile in care acestia traiesc»”, mai sustine seful statului.
Traian Basescu cere respingerea actului normativ inaintat spre promulgare.

Legea prevede, la primul articol, ca, "prin derogare de la prevederile OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii aprobata cu modificari si completari prin Legea 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se infiinteaza Fundatia «Proiect Ferentari» a Secretariatului General al Guvernului, persoana juridica romana, fara scop patrimonial, de utilitate publica".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Fundatia are ca obiective principale imbunatatirea permanenta a conditiior de viata ale romilor si "identificarea si administrarea finantarii, cu celeritate si transparenta, a obiectivelor de investitii in comunitatile de romi, indiferent daca acestea se afla in mediul rural sau urban". De asemenea, are printre atributii implementarea de activitati investitionale in zona Ferentari- Rahova, propunerea de planuri de dezvoltare pentru comunitatile de romi autoritatilor locale, oferirea de asistenta tehnica Agentiei Nationale pentru Romi si ONG-urilor romilor, atunci cand este solicitata, dar si promovarea culturii rome in Romania si la nivel international.

Statutul fundatiei este aprobat prin ordin al secretarului general al Guvernului, iar Consiliul director este compus din 7 membri: cate doi desemnati de Parlament, Guvern si de administratia locala si unul din partea unui ONG stabilit de secretarul general al Guvernului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Premierul Victor Ponta a facut referire la acest proiect la jumatatea lunii iulie, cand, in urma discutiei cu omologul sau francez inclusiv privind problema integrarii populatiei de etnie roma, a afirmat ca ONG-urile care critica Guvernul pentru ineficienta politicilor de integrare a romilor sunt responsabile de 20 ani de aceste politici, cheltuind multi bani si si organizand multe dezbateri fara ca eficienta sa creasca, si ca Executivul va cheltui mai bine banii.

"Organizatiile neguvernamentale pe care le invocati sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Insa in 20 de ani s-au folosit foarte multi bani, s-au facut foarte multe dezbateri si, din pacate, s-a dovedit un sistem neeficient. Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucuresti, care un proiect special dedicat de integrare si de dezvoltare a nivelului de viata", a afirmat Ponta.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.