Efectul amanarii majorarii accizelor la carburanti va fi analizat dupa primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decat prin rectificare care poate fi efectuata numai in semestrul II, rectificare bugetara care, in aceste conditii, poate fi negativa, spune premierul Ponta.

Seful Guvernului a amintit ca, potrivit Legii responsabilitatii fiscale si practicii europene, prima rectificare bugetara de pe parcursul unui an nu poate fi efectuata decat din al doilea semestru.

"O sa facem calculele dupa primele trei luni si o sa vedem daca este vorba de venituri suplimentare, presedintele Romaniei aprecia ca o sa avem venituri suplimentare din alte taxe. Daca se va constata ca nu exista venituri suplimentare, prima rectificare este in luna iulie si doar atunci pot fi realocati banii", a spus Ponta.

El a aratat ca presedintele Traian Basescu a transmis ca nu va fi creat un gol de venituri in buget prin amanarea majorarii accizelor desi lui, ca prim-ministru, cifrele ii indica exact contrariul.

"Sa speram ca are dansul dreptate. Eu, pe cifre, mi-a rezultat ca se creeaza, dar presedintele, care le stie pe toate mai bine, sa speram ca de data asta a avut dreptate A fost insa o miza strict politica, nu are nicio legatura cu cifrele pentru presedinte. Dar nu exista decat doua variante dupa 1 iulie: ori constatam incasari suplimentare sau cheltuieli mai mici ori facem o rectificare negativa", a afirmat Ponta.

FMI cere noi taxe pentru a compensa amanarea accizei la carburanti

Premierul a adaugat ca nu se poate vorbi "in general" de majorarea altor taxe si nici nu ia in calcul altceva decat bugetul aprobat de Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.