Guvernul a avizat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, recalculareaa celor peste 200.000 de pensii, in urma deciziei Curtii Constitutionale referitoare la pensiile din 2011- ianuarie 2013, au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, sumele calculate in plus vor fi achitate incepand cu anul viitor, transmite MEDIAFAX.

Curtea Constitutionala a decis, in 29 octombrie, ca dispozitiile art. III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale.

Curtea arata ca art. 170 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice trebuia sa intre in vigoare mai tarziu decat restul prevederilor din lege, respectiv la 1 ianuarie 2012. Termenul a fost prorogat pentru 1 ianuarie 2013, motiv pentru care, pana la acea data, indicele de corectie reglementat de textul de lege nu a putut fi aplicat pensiilor obtinute la 1 ianuarie 2011, cand restul legii a intrat in vigoare.
Potrivit articolului 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (...) se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data".

Curtea aminteste ca Legea pensiilor prevede posibilitatea caselor de pensii ca, "din oficiu, prin decizie de revizuire, sa procedeze la modificarea pensiilor stabilite in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite".

"Prin urmare, tot ca efect al legii, casele de pensii ar fi trebuit ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013 sa procedeze la aplicarea indicelui de corectie pensiilor obtinute dupa intrarea in vigoare a legii 263/2010, cu aplicarea indicelui de corectie reglementat de articolul 170".

Ordonanta de urgenta nr 1 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice prevede stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, fata de 732,8 lei pana atunci.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Totodata, cei care luau pensie incepand din ianuarie 2011 urmau sa beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corectie la punctajul mediu anual.

Potrivit articolului III, alineatul 1, "in anul 2013, indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual (...) este 1,06".
"Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011. In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", se arata in alineatele 2 si 3 din acelasi articol.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat atunci ca peste 200.000 de pensii vor fi recalculate in urma deciziei Curtii Constitutionale, precizand ca pensiile recalculate vor fi acordate din 2014.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Intrebata in legatura cu fondurile necesare recalcularii, Campeanu a raspuns: "Daca nu exista bani, o sa-i avem. O sa analizam previziunile pentru bugetul de stat si vom face modificari daca vom constatat ca nu exista fondurile necesare. Este o decizie a Curtii Constitutionale si ea va fi pusa in aplicare."

Ministrul a avertizat ca aceasta masura ar putea produce inechitati intrucat ar rezulta coeficienti mai mari in anii 2011 si 2012, pentru care se face recalcularea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.