Liderul UDMR Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii, a declarat, miercuri, ca ar fi o greseala comasarea Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului, care ar distruge ambele institutii culturale, el mentionand ca nu intelege care este scopul unui asemenea demers.

"Daca eu as fi ministru, nu as accepta si as spune ca e o greseala. (...) Din punctul meu de vedere, ar fi o greseala atat comasarea celor doua institutii, cat si mutarea, darea Muzeului Antipa la alte institutii, fie ca e vorba de Mediu, fie ca e vorba despre alt minister. Nu rezolvi nimic comasand cele doua institutii. De fapt, distrugi ambele muzee, ambele institutii culturale, ca sa faci ce? Ca nu am inteles ce vrea sa iasa", a declarat Kelemen pentru MEDIAFAX.

In opinia sa, aceasta comasare nu este justificata avand in vedere faptul ca sunt doua institutii muzeale cu publicuri diferite.

Totodata, Kelemen Hunor a laudat managementul celor doua muzee: "Eu ii cunosc pe amandoi managerii. Consider ca Paulina Popoiu (directorul general al Muzeului Satului - n.r) este una dintre cele mai bune directoare de muzee din Romania. Il stiu si pe Virgil Nitulescu (directorul MTR – n.r.). Dincolo de manageri, profilul si publicul tinta al muzeului conteaza".

El a precizat ca Muzeul Satului "merge foarte bine", este un muzeu foarte bine gandit, foarte bine construit.

"Au fost facute investitii serioase, cel putin in mandatul meu, cu vizitatori foarte semnificativ ca si numar, dar nu numai. Eu cred ca un muzeu in aer liber, cum este Muzeul Satului, cu acest profil ar trebui sa fie dezvoltat si in continuare, si nu comasat cu altceva", a adaugat Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen a aratat ca Muzeul Taranului Roman, mai ales dupa punerea in practica a conceptului lui Horia Bernea, are un public tinta foarte bine conturat.

Mentionand ca a vazut si el "replicile de la Cotroceni si ce a mai aparut in presa", fostul ministru al Culturii a spus: "Eu as fi impotriva, eu nu as accepta, nu as face in calitate de ministru asa ceva. Daca eu as decide, i-as convinge pe toti cei care vin cu o astfel de idee".

Citeste si:
Regista organizează pe 20 ianuarie 2022 Gala Regista, prima Gală...
Regista organizează pe 20...

Kelemen Hunor a sustinut insa ca face aceste declaratii nu neaparat in calitate de fost ministru al Culturii, ci ca om care are o relatie cu lumea culturala si inainte de a intra in lumea politica si dupa.

"In calitate de Hunor Kelemen, nu de ministru al Culturii - care nu te ajuta clar la nimic -, consider ca este o greseala comasarea celor doua muzee", a continuat el.

Kelemen a mai spus ca si intentia de a trece Muzeul Antipa in subordinea Ministerului Mediului este nejustificata.

"Daca pe fir a intrat Ministrul Mediului, atunci chiar nu mai inteleg nimic. Atunci, imediat, intru si eu la banuieli: cine ce doreste cu acea cladire superba, de altfel, care necesita restaurari, dar nu are probleme de structura, probleme foarte grave. Este o intrebare foarte buna si poate la care cineva va da un raspuns. Nu inteleg ratiunea. E adevarat ca este un muzeu de stiinte ale naturii, dar atunci de ce sa nu treaca la Educatie, de ce la Ministerul Mediului? Eu nu inteleg logica. Vrea sa aiba si Ministerul Mediului un muzeu? E o ambitie sa ai in subordine, in coordonare un muzeu? Nu stiu. Nu am inteles, nu inteleg logica acestor initiative", a comentat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Incendiu violent la un depozit din Voluntari. Două clădiri sunt...
Incendiu violent la un...

Pe de alta parte, acesta a sustinut ca este bine ca astfel de intentii au aparut in spatiul public, pentru ca astfel va exista o dezbatere in legatura cu acest subiect.

El a adaugat ca Romania "are de recuperat enorm de mult" in ceea ce priveste institutiile de cultura, institutiile muzeale.

"Sunt cateva muzee care, in ultima perioada, au intrat in randul muzeelor europene. Muzeul Satului este unul dintre astfel de institutii, Muzeul Taranului Roman, fara doar si poate. Muzeul Antipa este un muzeu foarte atractiv in acest moment, dupa investitia foarte substantiala, si mai sunt si alte muzee, in Iasi, Muzeul National de Arta...", a aratat Kelemen.

In opinia sa, daca cineva vrea sa faca un pas important in aceasta zona, ar trebui sa se concentreze asupra Muzeului de Istorie.

"Acolo e nevoie de bani, de investitii si eu - daca cineva m-ar intreba, dar, sigur, nu ma intreaba nimeni - i-as sfatui pe cei care guverneaza acum sa se concentreze asupra Muzeului de Istorie. Acolo trebuie gasita o solutie atat pentru consolidarea muzeului, cat si pentru a continua investitiile incepute anterior. (...) Acolo sunt problemele importante, si nu la Muzeul Satului, si nu la Muzeul Taranului Roman", a sustinut Kelemen.

Citeste si:
Festivalul Filmului Japonez la București. Unde și când va avea loc
Festivalul Filmului Japonez...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.