Liberalul Gigel Stirbu, investit, marti, in functia de ministru al Culturii, a declarat ca nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, afirmand ca "MTR este o institutie emblematica" pentru spiritualitatea poporului roman.

"Este vorba de o initiativa a Ministerului Mediului, care doreste sa preia Muzeul Antipa si, odata cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreste si cladirea Muzeului Taranului Roman care se afla la o distanta relativ mica, dar este vorba numai de cladire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi sa le ducem in alta parte, eventual la Muzeul Satului sau in alta parte. Eu nu sunt de acord cu asa ceva, pentru ca Muzeul Taranului Roman este o institutie de cultura, o institutie emblematica pentru spiritualitatea acestui popor", a declarat Gigel Stirbu pentru MEDIAFAX.

Pe de alta parte, acesta a afirmat ca inca nu a preluat Ministerul Culturii, precizand ca, in acest moment, nu este "foarte la curent" cu initiativa care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman. "(...) Eu maine (miercuri, n.r.) probabil voi face procesul verbal de predare-primire cu fostul ministru, eu nu sunt in momentul de fata foarte la curent cu aceasta initiativa, numai din discutiile pe care le-am avut telefonic si foarte pe scurt cu colegii mei de la minister", a mai precizat Stirbu.

Basescu ii cere lui Stirbu sa nu comaseze Muzeul Satului cu MTR; Ponta: Comasati-le!

De asemenea, acesta a subliniat ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, la juramant, l-a intrebat daca este de acord cu aceasta initiativa. "(...) domnia sa a inteles ca eu sunt de acord. Fereasca Dumnezeu, cum puteam sa fiu de acord cu asa ceva nefiind inca ministru. (...) Nu voi fi de acord cu trecerea cladirii Muzeului Taranului Roman la Ministerul Mediului si, implicit, cu mutarea acestui patrimoniu de o insemnatate inestimabila pentru tot ceea ce inseamna spiritualitatea si traditia poporului roman", a mai precizat acesta.

Totodata, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, marti, intr-un raspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, ca "a fost o discutie" privind preluarea Muzeului Antipa de catre institutia pe care o conduce, dar nu s-a luat nicio decizie.

Citeste si:
Incendiu violent la un depozit din Voluntari. Două clădiri sunt...
Incendiu violent la un...

Ministrul Rovana Plumb nu a mai facut nicio alta precizare privind existenta unui proiect de hotarare de Guvern care prevede trecerea Muzeului Antipa de la Ministerul Culturii la Ministerul Mediului, dar si preluarea de catre muzeul de stiinte ale naturii a cladirii ocupate de Muzeul Taranului Roman, ce ar urma sa fie comasat cu Muzeul Satului.

Directorul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, Virgil Nitulescu, a aratat intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta ca a fost "informat cu privire la existenta unui proiect de hotarare a Guvernului care ar face ca, intr-o prima etapa, Muzeul National de Istorie Naturala «Grigore Antipa» sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si imobilul din Soseaua Kiseleff nr. 3, care adaposteste Muzeul National al Taranului Roman, in administrarea Muzeului National de Istorie Naturala «Grigore Antipa»".

Citeste si:
Ziua Cinematografelor. Lista sălilor de film care oferă reduceri la...
Ziua Cinematografelor. Lista...

"In etapa urmatoare, din cate am inteles, ar urma ca, in termen de 90 de zile, Muzeul nostru sa fie unificat cu Muzeul National al Satului «Dimitrie Gusti», pierzandu-si asadar, personalitatea juridica, iar toate bunurile culturale care sunt adapostite in cladirea noastra si expozitia permanenta sa fie gazduite in imobilul muzeului in aer liber din Parcul Herastrau", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.