Presedintele Traian Basescu i-a adresat, marti, un mesaj cancelarului german, Angela Merkel, transmitandu-i felicitari pentru solutia politica agreata privind semnarea acordului de guvernare si mentionand ca, "pentru Romania, Germania ramane un aliat si un prieten important".

"Doresc sa va transmit sincerele mele felicitari pentru solutia politica agreata privind semnarea acordului de guvernare. Ma bucur ca destinul Germaniei va fi in continuare in mainile Guvernului pe care il veti conduce si in care CDU va fi partidul ce va continua sa isi imprime viziunea asupra politicilor guvernamentale. Consider ca este important ca Germania sa ramana un exemplu de eficienta politica si economica pentru Europa si sunt convins ca, in aceasta perioada de turbulente, trebuie sa avem un model de stabilitate care sa inspire statelor Uniunii aplicarea solutiilor care ne pot orienta spre cele mai bune rezultate", se arata in mesajul transmis de seful statului cancelarului Merkel, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, transmite MEDIAFAX.

Traian Basescu mai spune ca, pentru Romania, Germania ramane un aliat si un prieten important, iar "mostenirea politica a crestin-democratiei germane continua sa ne insufle valori si principii pe care incercam sa le asezam ca fundament al actiunii noastre politice".

"Cu increderea ca veti indeplini cu succes obiectivele propuse pentru noul mandat care v-a fost incredintat, va rog sa primiti, stimata Doamna Cancelar, expresia inaltei mele consideratii si prietenii", se arata in incheierea mesajului presedintelui.

Angela Merkel a fost aleasa marti de catre deputati, cu o majoritatea zdrobitoare, pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei, a anuntat presedintele Bundestagului Norbert Lammert, relateaza AFP.

Merkel, in varsta de 59 de ani, care incepe un nou mandat de patru ani, va conduce o "mare coalitie" alcatuita din uniunile crestine (CDU si aliata sa bavareza CSU) si social-democrati.

Au fost necesare aproape trei luni - un record - pentru crearea noului Guvern al primei economii europene.

Partidul lui Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si aripa sa bavareza CSU au obtinut 311 mandate in urma alegerilor de la 22 septembrie, iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care a format coalitia, a obtinut 193 de mandate.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Noul Guvern, care se va intruni in prima sedinta marti seara, dupa ce va fi investit de catre presedintele Republicii Joachim Gauck, a ajuns la un acord asupra unui program comun care prevede, intre masurile cele mai importante, introducerea unui salariu minim universal de 8,50 euro pe ora.

Merkel este considerata marea castigatoare a alegerilor legislative de la 22 septembrie, dupa ce tabara sa obtinut 41,5% din voturile exprimate, permitandu-i accesul la al treilea mandat la conducerea Germaniei.

Insa esecul partenerului sau, partidul liberal FDP, care nu a reusit sa treaca de pragul electoral care ofera acces in Parlament, a obligat-o sa caute un nou aliat.

Este a doua oara cand Angela Merkel va conduce o "mare coalitie", dupa cea din perioada 2005-2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.