ANI a a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau cu privire la un posibil fals in declaratii facut de deputatul PSD Victor Roman, care nu a mentionat ca este si administrator - presedinte al CA al SC Agroservice Adjud SA si care, in acelasi context, a fost gasit incompatibil.

Agentia Nationala de Integritate informeaza, intr-un comunicat de joi, ca Roman s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20 septembrie 2012 - 21 mai 2013, intrucat a detinut atat functia de deputat, cat si pe cea de administrator - presedinte al Consiliului de Administratie al SC Agroservice Adjud SA, transmite MEDIAFAX.

Potrivit ANI, Roman a incalcat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "calitatea de deputat este incompatibila cu functia de [...] administrator [...] la societatile comerciale", coroborate cu dispozitiile art. 49, lit. a) si b) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora "constituie abateri disciplinare parlamentare urmatoarele fapte savarsite de deputati sau de senatori si daca, potrivit legii, nu constituie infractiuni: incalcarea dispozitiilor privind indatoririle deputatilor si ale senatorilor prevazute de Constitutie si de prezenta lege; nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte si a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului" si dispozitiile art. 198, alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputatilor - Hotararea nr. 8/1994, potrivit carora "calitatea de deputat este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului, precum si cu alte functii stabilite prin lege".

Tot in cazul lui Roman, ANI precizeaza ca a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau cu privire la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, fapta prevazuta de dispozitiile art. 292 din Codul penal.

"Roman Victor nu a mentionat in declaratiile de interese depuse in calitate de deputat functia de administrator - presedinte al Consiliului de Administratie la SC Agroservice Adjud SA si calitatea de asociat in cadrul aceleiasi societati comerciale", precizeaza ANI.

Deputatul a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Victor Roman a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Potrivit dispozitiilor art. 292 din Codul Penal, constituie fals in declaratii "declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte".

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, ea nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.