Retorica unionista poate strica proiectul european al Chisinaului si chiar "devenirea romaneasca", a declarat, vineri seara, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlatean, referindu-se la afirmatia presedintelui Traian Basescu privind unirea Romaniei cu Republica Moldova.

"Cine gandeste si simte romaneste nu trebuie sa afirme in fanfara si in fata presei, neaparat, anumite chestiuni legate de 'sangele apa nu se face', pentru ca, daca simti romaneste, nu trebuie sa mai afirmi acest lucru", a precizat Titus Corlatean, avertizand ca retorica unionista "provoaca dificultati, ridica obstacole si poate strica proiectul european si devenirea europeana si - cine stie, daca ajuta Dumnezeu - si devenirea romaneasca".

"Problema este ca acest proces al constructiei europene pentru Republica Moldova este unul atat de complex si de migalos, astfel incat, atunci cand elefantul intra in vitrina de portelan si incepe sa tropaie, genereaza riscuri si trezeste suspiciuni, genereaza si reactii din partea unora care au nevoie de pretexte sa mai traga frana de mana", a mai spus ministrul de Externe, potrivit MEDIAFAX.

In opinia sa, declaratiile unioniste pot intarzia semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, in conditiile in care documentul ar trebui semnat inainte de inceperea campaniei electorale pentru alegerile de la Chisinau, programate pentru noiembrie 2014.

"Motivele mele de nemultumire sunt fundamentate pe elementele primite (...) Daca acest proiect nu se poate finaliza pentru ca se fac declaratii asa, ca sa facem declaratii, este o problema", a spus Titus Corlatean.

Intrebat de ce nu se poate vorbi pe o singura voce in dosarul moldovean, ministrul a precizat ca USL nu ar avea o rezerva in a purta o discutie privind proiectele de viitor ale Romaniei.

"Toata lumea in aceasta tara, de ani de zile, toate fortele politice si trebuie sa fim corecti din acest punct de vedere, cu totii ne-am luptat - poate ca nu intotdeauna am avut o abordare coordonata, din pacate, pentru ratiuni de politica interna mizere pana la urma. Dar toti am tras in aceeasi directie. Nu cred ca din partea noastra cel putin, a USL, ar fi existat sau exista vreo rezerva in a avea o discutie asezata, asa cum trebuie, la aceeasi masa, toate partidele politice romanesti, pentru a vedea ce ne propunem in viata, in viitor. Aceasta discutie n-a avut loc si este pana la urma o scapare a clasei politice sau a unora din aceasta clasa politica (...) Daca vorbim de viitorul Romaniei sau al relatiei dintre Romania si Republica Moldova, trebuie sa stam de vorba si nu sa aflam de la televizor care sunt marile proiecte", a spus Corlatean.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Referitor la ridicarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, ministrul a apreciat ca Parlamentul European ar putea lua o decizie favorabila in martie 2014.

"Daca nu se mai fac declaratii pe malurile Dambovitei si daca lucram foarte serios, asa cum am facut in toata aceasta perioada, mai multe state, mai multi prieteni ai R. Moldova, in mod normal, pe o procedura accelerata (...) Parlamentul European, in ultima sesiune de plen cand ar trebuie sa adopte si ar fi bine sa adopte o decizie favorabila, ar fi undeva la jumatatea lunii martie, pentru ca dupa aceea intra in campanie electorala pentru noul PE. Este o batalie contra cronometru, pana la urma, pentru ca la final un anumit consiliu ministerial, probabil in forma JAI, sa adopte decizia politica finala. Important este ca acest traseu constant de foarte multa munca al Republicii Moldova sa nu fie tulburat si trebuie sa avem foarte mare grija atunci cand ne exprimam pe anumite teme. Nimeni din Romania nu face ceva contrar intereselor R. Moldova (...) Trebuie sa ne ponderam in declaratii", a punctat ministrul de Externe.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca, daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci Romania va fi pregatita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.