Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca refuzul sau de a semna Memorandumul cu FMI nu are nicio semnificatie in privinta mentinerii acordului cu Fondul si Uniunea Europeana, acest acord fiind intrerupt doar daca programul deraiaza.

"Refuzul meu de a semna Memoramdumul prin care sa aprob negocierile cu FMI, CE si Banca Mondiala nu are niciun fel de semnificatie in privinta mentinerii acordului intre Romania si FMI, respectiv Uniunea Europeana", a spus seful statului, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca acordul este pentru perioada 2013-2015 si nu se intrerupe decat daca programul deraiaza, daca nu se respecta criteriile macroeconomice stabilite inca de la semnarea acordului cu FMI si UE.

"Ceea ce eu propun Guvernului este reducere, si de taxa si, corespunzator, de cheltuieli in bugetul de stat, ceea ce inseamna ca bugetul de stat ramane in deficitele stabilite cu FMI", a spus Basescu.

Seful statului a criticat si "teoria lansata curand de propagandisti, potrivit careia prin nesemnarea Memorandumului, se pierde acel top-up, respectiv plusul de 10% la cofinantarea de la Uniunea Europeana".

Traian Basescu a spus ca, la negocierea bugetului pe 2013-2020, el a fost cel care a sustinut ca tarile care raman in acord cu FMI si UE sa mai primeasca 10% contributie europena, de la 85% la 95%.

"Acest top-up de 10% nu poate fi anulat decat daca se anuleaza acordul dintre FMI si UE pe de o parte si Romania, pe de alta parte", a explicat seful statului, adaugand ca "nu se pune problema anularii acordului, pentru ca ramanem in aceleasi deficite si marje de inflatie ca inainte".

Presedintele Traian Basescu a comunicat Guvernului ca va respinge Legea proiectului de buget si va sesiza Curtea Constitutionala, iar rugamintea Guvernului a fost ca procedura sa fie derulata intr-un termen rezonabil, dar presedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.