Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta BPN al PSD, ca social-democratii sunt pregatiti si pentru varianta de nedorit in care presedintele Traian Basescu va retrimite Legea bugetului pe 2014 in Parlament, parlamentarii USL fiind mobilizati pentru un nou vot.

"Am discutat azi si ne pregatim si pentru varianta de nedorit a retrimiterii bugetului. Nu s-a intamplat niciodata in 23 de ani dar, daca va fi retrimis, evident, avem mobilizati parlamentarii. Maine (marti, n.r.) avem sedinta grupurilor reunite USL, sa fim mobilizati si pentru situatia in care presedintele mai se joaca de-a bugetul, ca sa-l voteze a doua oara", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

In ceea ce priveste posibilitatea ca presedintele Traian Basescu sa conteste Legea bugetului pe 2014 la Curtea Constitutionala, Ponta a subliniat ca o eventuala contestatie trebuie sa aiba la baza prevederi constitutionale.

"Sincer, ideea de a contesta la Curte trebuie totusi sa se bazeze pe ceva. Nu as vrea sa dam presedintelui un drept de a contesta fara motive la Curte, un drept pe care nu-l are. Bugetul Romaniei, conform Constitutiei, proiectul e intocmit de Guvern si votat de Parlament. Din acest motiv, niciodata nu a fost atacat pentru constitutionalitate", a spus Ponta.

El a spus ca daca Basescu va contesta bugetul pe 2014 la Curte doar pentru a sicana Guvernul si Parlamentul, atunci cei care vor plati aceasta sicana a presedintelui vor fi pensionarii, care nu vor putea primi pensia marita, cei cu salariu minim, respectiv un milion de romani, care nu vor avea salariu marit, medicii, rezidentii, profesorii debutanti, in conditiile in care nici subventiile in agricultura nu vor putea fi platite.

"Milioane de romani, aproape toti romanii, vor avea de suferit pentru o hachita a unui om care intra in ultimiul an de mandat si atunci mai vrea sa mai incurce putin. Sper ca presedintele pana la urma sa gaseasca resursa de responsabilitate si sa nu faca ce nu s-a imtamplat niciodata in 24 de ani", a spus Ponta.

Intrebat daca exclude propunerea lui Traian Basescu de a renunta la acciza pe carburanti, Ponta a raspuns: "E o propunere demagogica, facuta pentru presa. Traian Basescu nu e atat de ignorant sa nu stie ca acciza e prevazuta in alta lege, nu in Legea bugetului. E o acciza care oricum intra in vigoare la 1 ianuarie", a spus Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a mai aratat ca acciza a fost negociata cu partenerii internationali, iar orice schimbare din parametrii negociati face ca Romania sa nu mai aiba buget sau acord partenerii internationali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.