Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referitor la evenimente de la Pungesti, ca actiunile jandarmilor au fost suta la suta conforme cu legea si nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni sa incalce legea, in timp ce toti ceilalti o respecta.

"Cred ca Romania poate fi o tara democratica si puternica daca toti respectam legile si daca nu acceptam - si nu vom accepta - ca 20, 30, 50, 70 de oameni sa incalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privata. Cei de la Chevron isi pun gard, isi pazesc o propietate privata. Si daca era vorba de proprietatea privata a oricarui om din aceasta tara, chiar si de terenul de la Nana, tot la fel procedam, si anume daca veneau niste oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam fortele statului ca sa aplice legea", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a subliniat ca a fost informat cu privire la actiunile jandarmilor la Pungesti si a afirmat ca acestea au fost suta la suta conforme legii.

"Deci, in aceasta tara trebuie sa se aplice legea. De asta sunt jandarmii, pentru momente in care trebuie aplicata legea impotriva celor care nu vor sa o respecte si cred ca Ministerul de Interne si Jandarmeria au procedat foarte corect. In rest, dezinformarile, mortul care a inviat, acum iar moare, au trecut, gata. Cred ca ne-am lamurit", a spus Ponta.

Chevron: Luni dimineata, la ora 7.00, au inceput lucrarile la Pungesti

Premierul a precizat ca a doua problema legata de acest subiect priveste independenta energetica.

"In ultimele zile e mare entuziasm pentru cum ne unim cu Moldova, si e foarte bine. Nu ar fi in primul rand important sa fim independenti energetic si sa putem sprijini si Moldova sa fie energetic independenta? Daca noi publicam in presa din Romania interesele unor firme din Est de a-si vinde gazele in Romania, si ca Romania sa nu aiba gaze proprii, cum ajutam Moldova?", a spus Ponta.

El a precizat ca Romania trebuie sa vada care este interesul sau national.

"Ideea de a fi independenti energetic, de a asigura consumul atat al Romaniei cat si al Moldovei din resurse proprii e un proiect national atat de important, incat, cu tot respectul pentru cei 20, 50, 100 de oameni mai infierbantati, cred ca trebuie sa aplicam legea si sa vedem care e interesul national al Romaniei in acest domeniu", a spus Ponta.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a declarat, luni, ca in urma incidentelor de la Pungesti, judetul Vaslui, o persoana a fost amendata cu 500 de lei, iar pentru alte sase au fost intocmite dosare penale, pentru blocarea intentionata a unui drum.

Mircea Olaru a adaugat ca "in niciun moment" jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare impotriva protestatarilor de la Pungesti. El a precizat ca in zona Pungesti sunt mobilizati 250 de jandarmi.

Seful Jandarmeriei Romane a mai spus ca cei 100 de protestatari de la Pungesti au fost somati legal sa deblocheze drumul de acces catre proprietatea companiei care vrea sa exploreze gaze de sist in zona, oamenilor cerandu-li-se sa permita accesul utilajelor pe terenul companiei. Unii dintre localnici au deblocat drumul, in timp ce altii au refuzat, ramanand in continuare pe carosabil. In aceste conditii, oamenii "au fost ridicati" de jandarmi si dusi la Politie pentru a fi identificati.

Citeste si:
Lavrov: Invazia din Ucraina este un răspuns la acțiunile NATO
Lavrov: Invazia din Ucraina...

Potrivit lui Olaru, aceeasi persoana care a protestat si in 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costica Spiridon, a blocat drumul cu masina personala, apoi si-a abandonat acolo autoturismul.

"A fost indepartata masina de pe carosabil, iar barbatul a fost dus la sediul Politiei, ulterior el ajungand la spital din cauza unor probleme de sanatate mai vechi", a mai spus seful Jandarmeriei Romane, precizand ca acesta nu se afla momentan pe lista persoanelor sanctionate.

Mircea Olaru a mai declarat ca interventia a fost filmata si ca in urma vizionarii "materialului de proba" este posibil ca sanctiunile sa fie extinse si la alte persoane.

Seful Jandarmeriei a precizat ca un jandarm a fost transportat la spital dupa ce s-a ranit la un picior, iar o autospeciala a fost avariata, fiind sparta luneta cu pietre.

Citeste si:
Protest AUR în Piața Universității din Capitală. Românii...
Protest AUR în Piața...

Aproximativ 30 de persoane au reclamat interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, la Pungesti, oamenii spunand ca au fost ridicati si urcati in dube, in timp ce pe drumul judetean din zona Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat in totalitate.

In acest timp, compania Chevron a adus utilaje in perimetrul in care ar urma sa fie instalata sonda pentru explorarea gazelor de sist.

Localnicii care stau in tabara de la Silistea-Pungesti au sustinut ca luni dimineata, in jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe uni dintre ei, oamenii spunand ca, in total, au fost ridicate de catre jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari sustin ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

La randul lor, reprezentantii Jandarmeriei spuneau ca aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, iar misiunea jandarmilor a fost "sa asigure un climat de normalitate la Pungesti".

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Doi dintre protestatari au fost preluati de ambulante si transportati la Spitalul Judetean din Vaslui.

Potrivit reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta, una dintre persoane - Costica Spiridon, fostul primar din Pungesti din perioada 2000-2004 - a suferit o lipotimie in urma unui atac de panica, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital - un barbat de 42 de ani - acuza dureri in piept.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui a precizat ca unul dintre barbati a fost deja externat.

"Fostul primar are o coasta rupta, insa nu pune probleme din punct de vedere chirurgical. El a fost adus la spital dupa ce a lesinat. Starea lui este stabila si urmeaza sa fie evaluat si de un neurolog pentru a stabili daca nu are si alte afectiuni. Cel de-al doilea pacient nu are probleme medicale, el fiind si externat", declara managerul SJU Vaslui Ana Rinder.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.