Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca, daca reprezentantii Uniunii vor "argumenta corect" proiectele de autonomie pe care le elaboreaza si vor arata interesul comun al romanilor si maghiarilor din secuime, "poate va veni momentul unui dialog normal".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la deschiderea conferintei "Construim pe valorile comunitatii noastre", care se desfasoara la Palatul Administrativ din Targu Mures, ca in prezent se elaboreaza un proiect de autonomie "care sa completeze proiectul actual de autonomie culturala" si care ar urma sa fie prezentat Parlamentului la inceputul sesiunii de primavara din 2014.

"In elaborarea proiectului de autonomie care sa completeze proiectul actual de autonomie culturala, am vorbit de aceasta existenta de mozaic, a diferitelor comunitati maghiare din Ardeal. Pana la sfarsitul anului sa fie gata, iar pana la inceputul sesiunii parlamentare de primavara sa prezentam Parlamentului documentul", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

Kelemen a subliniat necesitatea utilizarii dialogului politic institutional cu partea romana, ca unica forma de a obtine promovarea acestui proiect.

"Nici proiectul de autonomie culturala, nici cel de autonomie din secuime - in nicio clipa n-am gandit ca se pot reprezenta cu alte documente decat cele politice. Nu credem ca fara romani se poate face. Trebuie sa purtam dialog, sa cautam noi forme de dialog institutional. Daca argumentam corect si putem arata interesul comun al maghiarilor si romanilor in secuime, poate veni momentul cand pe aceste proiecte se va putea purta un dialog normal, care va elimina vocile antimaghiare - ca orice zic maghiarii e impotriva romanilor", a spus Kelemen Hunor, subliniind ca aceasta abordare este falsa.

Kelemen Hunor a aratat ca UDMR reprezinta interesele comunitatii maghiare, care a insarcinat Uniunea in acest sens, adaugand ca trebuie sa gaseasca raspunsuri la "provocarile din Ardeal, din secuime", "care se adreseaza nu numai cotidianului, ci vor face posibila proiectarea viitorului".

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

"Se zice ca speranta moare ultima. Noi trebuie sa reprezentam o speranta, ceea ce spunem de 23 de ani, sa ramanem aici, pastrandu-ne identitatea. (...) Coalitia romana din Mures (din Consiliul Judetean - n.r.) a refuzat ca Targu Muresul sa fie capitala regiunii, nu are in vedere ce am vrut noi. In pofida faptului ca prefectii ataca aceste decizii, trebuie sa spunem comunitatii ca vointa sa nu va disparea fara urma. Cand va veni momentul discutarii problemei regiunilor, nu in acest an, semnaturile din secuime le vom pune pe masa Guvernului, aratand ca e vointa comunitatii", a spus Kelemen Hunor.

El a felicitat organizatia din Targu Mures, care a strans un numar mare de semnaturi pentru organizarea referendumului privind regiunea de dezvoltare Mures-Covasna-Harghita.

"Am lansat strangerea de semnaturi ca sa exprimam vointa comunitatii pentru Tinutul Secuiesc, pentru Partium, ca in viitor sa putem avea tratative pentru o alta solutie, nu cea lansata de Guvern. Alegatorii semneaza, inseamna ca nu e prapastie intre UDMR si oameni, oamenii simt ca tot ce facem e pentru comunitate", a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

El a atras atentia ca "nu exista o prapastie intre secuime si restul" teritoriilor din Romania locuite de maghiari, adaugand ca gandurile maghiarilor sunt identice si "nu se indreapta impotriva romanilor".

"Ei (maghiarii - n.r.) se gandesc serios ca pe pamantul lor de bastina vor sa ramana", a spus Kelemen Hunor, adaugand: "Daca ne intarim reciproc, va fi puternica maghiarimea din Romania".

El a subliniat ca ceea ce s-a putut "folosi pentru binele comunitatii pana acum" se poate "pierde intr-o secunda" si ca o reforma administrativa care ar contopi Muresul, Harghita si Covasna intr-o regiune cu judete precum Alba sau Brasov, "intr-o saptamana, ne-ar epuiza fortele".

"In administratia publica locala suntem puternici, aici ne putem impune vointa, chiar daca guvernarea centrala ne domina prin buget", a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.