Presedintele Traian Basescu este cel care decide retragerea sau nu a distictiei acordate lui Laszlo Tokes, hotararea luata miercuri de Consiliu fiind doar o propunere, a precizat, miercuri, presedintele Academiei Romane,

Haiduc a mentionat ca la sedinta Consiliului au participat sase din cei sapte membri.

Acesta a spus ca cel care poate sa ia decizia de retragere a acestei decoratii este presedintele Romaniei.

"Noi facem doar o propunere pe care domnia sa o aproba sau nu o aproba, si daca o aproba - prin decret", a aratat presedintele Academiei Romane, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit afirmatiilor acestuia motivarea acestei hotarari urmeaza sa fie redactata si va fi data publicitatii in timp util.

El a spus ca Laszlo Tokes a refuzat "sa vorbeasca si sa dialogheze" cu membri Consiliului si a pretins ca avocatul sa il reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului.

"Aici nu e vorba despre un proces juridic, sa fii reprezentat. (...) Din motivul acesta s-a retras si a urmat apoi discutia in interiorul Consiliului, fara prezenta domnului Tokes si cu atat mai putin a avocatului", a spus Ionel Haiduc.

"Decoratia se retrage de catre presedinte la propunerea Consiului de Onoare, aceasta propunere exista acum", a spus la randul sau un alt membru al Consiliului, Gabriela Firea.

Si senatorul Mircea Geoana a precizat ca textul de lege mentioneaza "foarte clar" ca presedintele Traian Basescu poata sa retraga aceasta distinctie. "Este singurul care are calitatea sa o faca si este cel care decide, in cele din urma, suveran, ia decizia ultima", a spus acesta.

Presedintele Traian Basescu declara, la inceputul lunii septembrie, ca sunt sapte cavaleri ai Ordinului National "Steaua Romaniei" care au solicitat retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes, el mentionand ca decizia apartine Consiliului de Onoare al Ordinului.

"Daca acest Consiliu de Onoare solicita presedintelui ridicarea Ordinului National, se emite decretul de retragere, daca membrii Consiliului considera ca nu este cazul (...) nu se poate retrage Ordinul", spunea Basescu.

Citeste si:
Laszlo Tokes a reiterat, la Baile Tusnad, necesitatea...
Laszlo Tokes a reiterat, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.