Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei isi va relua activitatea de saptamana viitoare, membrii comisiei urmand sa analizeze observatiile transmise de Comisia de la Venetia, Consiliul Legislativ si uniunile profesionale, a declarat joi senatorul PSD Ioan Chelaru.

Vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei a mentionat ca aceasta decizie a fost luata in urma discutiei pe care a avut-o miercuri cu presedintele acestei comisii, senatorul PNL Crin Antonescu.

"Vom reintra in activitatea obisnuita, in sensul in care vom face o analiza a observatiilor venite de la Consiliul Legislativ si a celor venite in urma primei discutii cu Comisia de la Venetia, din iunie, vom asculta si uniunile profesionale care si-au manifestat dorinta sa trimita amendamente - Uniunea Avocatilor, Uniunea Notarilor - si vom adopta, pana la urma, modificari la anumite texte, iar textul rezultat va fi trimis Comisiei de la Venetia, care ne-a anuntat ca in decembrie ar putea sa il puna in discutie pentru a prezenta un punct de vedere", a declarat el pentru MEDIAFAX.

Parlamentarul a mai declarat, ca, dupa obtinerea punctului de vedere al Comisiei de la Venetia, membrii comisiei parlamentare vor trimite textul rezultat Curtii Constitutionale, pentru o prima lectura si primele observatii.

Initial, liderii USL spuneau ca asteapta pana in luna octombrie punctul de vedere al Comisiei de la Venetia. Ulterior, urmare a amanarii intrarii in legii referendumului care prevede reducerea pragului de prezenta, USL a amanat trimiterea proiectului de revizuire Comisiei de la Venetia, spunand ca vor face acest lucru probabil in cursul anului 2014.

In 21 octombrie, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, declara ca Romania trebuie sa trimita acestui for ultima varianta de revizuire a Constitutiei in ianuarie 2014, daca doreste ca aceasta sa poata fi adoptata pe parcursul anului viitor.

"Eu am fost - si am vorbit cu prietenii din Romania, cu autoritatile - impotriva ritmului foarte rapid pentru ca, initial, doreau revizuirea Constitutiei pana la sfarsitul anului 2013. Dar revizuirea Constitutiei este un lucru serios, trebuie sa ai timpul necesar, fara a amana bineinteles pana la calendele grecesti, este nevoie de o perioada rezonabila. De aceea nu sunt nemultumit de aceasta amanare si, daca se va revizui Constitutia pana la sfarsitul anului viitor, va fi un succes", a precizat Buquicchio.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Gianni Buquicchio a avertizat autoritatile romane ca trebuie sa trimita ultima varianta de modificare a Constitutiei pana cel tarziu in ianuarie 2014, pentru ca membrii Comisiei de la Venetia sa poata studia si evalua documentul.

"Au fost cateva neintelegeri si amanari. Dupa vizita din iulie am stabilit cu Comisia parlamentara (de revizuire a Constitutiei - n.r.) sa primim un nou draft pana la sfarsitul lunii septembrie. Dar acest draft nu a fost gata si acum calendarul e urmatorul: imediat ce aceasta varianta este gata, dar cel mai tarziu la inceputul lui 2014, pentru a putea sa-l vedem, sa lucram pe el, astfel incat sa pregatim o opinie finala preliminara pentru sesiunea noastra din martie", a explicat presedintele Comisiei de la Venetia.

Intrebat daca ultima varianta trebuie trimisa neaparat in ianuarie, Gianni Buquicchio a confirmat. "Da, in ianuarie, pentru ca in februarie este putin cam tarziu, pentru ca avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autoritatile romane si cu societatea civila", a spus presedintele Comisiei de la Venetia, adaugand ca forul pe care-l conduce are nevoie de o luna pentru a putea emite o evaluare in sesiunea din martie, urmand ca in iunie sa prezinte evaluarea finala. "Comisia parlamentara va tine cont, speram, de sugestiile noastre pentru o posibila imbunatatire a textului si apoi putem da o opinie finala in iunie pentru ca proiectul (de revizuire a Constitutiei - n.r.) sa poata fi adoptat inainte de finalul anului", a subliniat Gianni Buquicchio.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Presedintele Comisiei de la Venetia a precizat ca aceasta organizatie nu da lectii si nu impune nimic, dar doreste ca tarile membre sa tina cont de opinia sa.

"Noi nu dam lectii, nu impunem nimic, tine de autoritatile nationale si de populatie sa aleaga propriul sistem. (...) Fireste, ne dorim ca opinia noastra sa fie luata pe deplin in considerare de catre tara respectiva, intrucat noi nu nu avem caracter politic, suntem impartiali si singurul lucru pe care-l vrem este bunastarea tuturor tarilor membre. De obicei, statele care coopereaza cu noi urmeaza in mare masura toate sugestiile si recomandarile noaste. Dar noi nu avem puterea de a impune ceva, statul poate urma sau nu aceste recomandari", a mai spus Gianni Buquicchio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.