Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu, el spunand ca "plagiatorul Ponta ramane un mare mincinos".

"Dupa parerea mea, premierul incearca sa reincalzeasca ce nu i-a reusit cu falsul lui Sorin Rosca Stanescu si genereaza un alt caz, dand de inteles ca procurorul Papici a fost implicat in verificarea unor terenuri anterior achizitiei terenului de catre fiica mea", a afirmat Traian Basescu, referindu-se la intentia anuntata de catre premierul Victor Ponta privind infiintarea unei comisii de ancheta privind "cazul Calarasi".

Potrivit MEDIAFAX, Traian Basescu l-a numit in mod repetat "plagiator" pe Victor Ponta, despre care a mai spus ca "ramane un mare mincinos si intelege sa conduca Guvernul prin minciuna (...), incearca sa acopere in stil personal, prin minciuna, realitatea de zi cu zi".

"Vreau sa-i spun plagiatorului mic ca daca are o batalie politica, sa o duca cu mine, ca intre barbati. Fiica mea, Ioana, nu este implicata in politica. Un om care incearca sa angreneze un notar, un om care-si vede de viata lui, este foarte degradat moral. De teama lui Sorin Rosca Stanescu. Fiica mea nu a utilizat niciun leu cash, virarile s-au facut prin banca, cum s-au virat si de la CEC suma care a luat-o prin credit. Plagiatorul trebuie sa stie ca fiica mea este jurist, ca respecta banca, ca orice plata care depaseste 10.000 de euro prin banca se evidentiaza la Oficiul de Spalarea Banilor. Nici eu, cu salariul de presedinte al Romaniei, nu puteam lua un asemenea credit", a mai adaugat presedintele.

"Ce-i pot spune lui Victor Ponta, plagiator mic si mincinos. Daca vrei sa ai dispute politice in timp ce ai probleme cu Rosia Montana, cu studentii, cu gazele de sist, vino sa discutam public. Las-o pe fiica mea in pace. Sau depune o sesizare la Parchet. Ca sa o pot ataca prin denunt calomnios. Pentru o problema personala, nu voi rupe legaturile institutionale", a continuat Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca nu l-a cunoscut niciodata pe procurorul Papici, insa miercuri i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze "pentru ca din cauza unui mincinos plagiator a fost amestecat intr-un scandal".

Presedintele a mentionat ca a aflat si cine a fost la originea "falsului".

"Am aflat ca procurorul Papici intr-adevar a derulat o ancheta, nu el personal, in urma unei reclamatii din 2012 si ancheta e in desfasurare", a adaugat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele a insistat ca nu a existat nicio legatura intre achizitia terenului de catre Ioana Basescu si ancheta DNA. "Pur si simplu e o mistificare a adevarului", a adaugat Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand:"Cazul Calarasi"

Ponta a declarat ca a discutat cu grupurile PSD despre descentralizare, buget, Rosia Montana, discursul premierului chinez precum si despre doua comisii de ancheta.

Legat de cele doua comisii, Ponta a spus ca una ar viza modul in care au fost facute retrocedarile, in special cele din Ardeal, iar cealalta ar viza eventuale implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private. El a tinut sa adauge: "Cazul Calarasi".

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Ponta a precizat ca initiativa constituirii unei Comisii de ancheta privind modul in care institutii ale statului si persoane ocupand functii oficiale s-au implicat in activitati private de verificare pentru achizitionarea unor terenuri pentru persoane private in Calarasi a apartinut parlamentarilor social-democrati membri ai Comisiei Juridice.

"Colegii din Comisia Juridica au propus si au discutat si astazi despre o comisie de ancheta (...) Eu am fost doar informat de colegii mei asupra initiativei. Cred ca Parlamentul e foarte bine sa-si exercite dreptul constitutional de a ancheta si de a pune la dispozitia opiniei publice toate datele legate de anumite afaceri controversate", a spus Ponta.

El a precizat ca este probabil ca parlamentarii juristi sa sesizeze si CSM asupra acestei situatii.

"Astea deja sunt lucruri pe care le vor decide parlamentarii. Eu doar am exprimat disponibilitatea totala a tuturor institutiilor executive de a pune la dispozitie datele pe care Parlamentul le va solicita", a adaugat Ponta.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Intrebat daca a stiut ca i s-a solicitat presedintelui ANRP, George Baesu, sa faca o verificare a terenurilor de la Nana si din zona, Ponta a precizat ca nu a stiut la acel moment.

"Am aflat, recent, dupa ce a izbucnit tot acest scandal si tot acest mod extrem de dubios in care cu 300.000 de Euro cash, cu un credit pe care altfel daca orice om obisnuit se duce nu-l primeste niciodata de la CEC. Am aflat si eu ca si dumneavostra despre o situatie evident cel putin dubioasa si cred ca toti cei implicati trebuie sa dea detalii pentru ca e vorba totusi de sume mari de bani si e vorba de primul om in stat", a spus Ponta.

Intrebat daca Baesu i-a explicat in ce conditii a primit acea solicitare de a verifica terenurile, inclusiv cele din zona Fundulea, Ponta a raspuns: "Nu, nu trebuie sa-mi explice mie".

"Dar, in masura in care va fi o comisie parlamentara de ancheta, in mod sigur toate institutiile guvernamentale vor pune la dispozitie toate datele si informatiile la care avem acces si daca se va dovedi ca un magistrat procuror si-a folosit functia publica pentru interese private, evident exista prevederi legale de sanctionare", a adaugat Ponta.

Citeste si:
România, pământ scump și râvnit. Străinii dețin o treime din...
România, pământ scump și...

El a precizat ca Parlamentul are dreptul in baza Constitutiei sa faca comisii de ancheta legate de anumite situatii.

"Parlamentul nu ancheteaza un procuror, ancheteaza situatia si modul in care s-au retrocedat terenuri, s-au verificat si s-au achizitionat acestea. Cred ca e dreptul Parlamentului", a spus Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.