Vicepresedintele PSD Marian Oprisan sustine ca trebuie impus "o data pentru totdeauna" prin lege ca in Romania sa nu mai fie urmariti oameni, ci faptele, el plangandu-se totodata de faptul ca pedepsele cu inchisoarea prevazute pentru demnitari sunt mult mai mari decat pentru cetatenii simpli.

Oprisan, care este presedintele UNCJR, a vorbit vineri, la "Atelierele Viitorului" organizate de PSD, despre importanta pe care o are in procesul de descentralizare inclusiv cadrul legal privind sanctionarea sau urmarirea penala a alesilor locali.

"Noi avem obligatia, ca si cel mai mare partid al Romaniei, sa spunem lucrurilor pe nume si in dialog cu intreaga societate romaneasca sa impunem o data pentru totdeauna, prin lege, ca in Romania sa nu mai fie urmariti oameni, asa cum inclusiv guvernele trecute au procedat. In Romania trebuie urmarite fapte, iar faptele trebuie pedepsite pe baza de indicii temeinice si probe, atat. Pentru ca orice cetatean are dreptul la un proces echitabil, in care partile sa fie egale si care merita solutionat intr-un termen rezonabil", a declarat vicepresedintele PSD, potrivit MEDIAFAX.

Oprisan a tinut sa sublinieze ca PSD nu este impotriva justitiei, dar a acuzat institutii ale statului de "hartuirea" alesilor locali.

"Nu suntem impotriva justitiei, trebuie spus foarte clar, dar suntem pentru o justitie corecta, care sa fie aceeasi pentru toti (...) Guvernele Romaniei, din 2000 incoace, au facut legi neconstitutionale care convin mai marilor tarii si in care se spune ca un cetatean daca este simplu primeste doi ani de inchisoare, dar daca el este demnitar al acestui stat primeste 15 ani de inchisoare. Si cu toate aceste aberatii ne confruntam, iar ele sunt instrumente la mana unor institutii din Romania pentru a hartui unii sau altii dintre cei care nu stau cu capul in pozitia ghiocelului. Eu sunt unul dintre ei, hartuirea mea a inceput in 2005, odata cu venirea Aliantei DA la putere", a afirmat vicepresedintele PSD.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

De asemenea, Oprisan a precizat ca procesul de descentralizare va trebui sa beneficieze de sprijinul financiar cuvenit pentru a putea avea un sens.

"Daca nu vom face descentralizarea, daca nu vom asigura financiar acest proces, pentru ca financiar este cel mai important lucru fara de care descentralizarea nu are nicio valoare. De ce? Pentru ca guvernele de dreapta ale Romaniei din 2008 incoace n-au facut altceva, din incompetenta, nestiind sa gaseasca surse de finantare pe langa deficitul national, nestiind sa ia masuri care sa creeze plus valoare. Au facut un lucru simplu, au furat de la autoritatile locale. In ultimii ani, autoritatilor locale din Romania li s-au furat 7,5 miliarde de lei", a sustinut vicepresedintele PSD.

El a precizat ca "intr-o discutie cat se poate de serioasa" cu premierul Victor Ponta si Guvernul s-a decis ca in anii urmatori sumele alocate autoritatilor locale sa creasca treptat.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

"Am decis impreuna ca anii urmatori, 2014, 2015, 2016, vom reveni la cuantumul sumelor defalcate din impozitul pe salarii care revin evident fiecarei comunitati in parte, sa revenim asupra lor, si mai mult decat atat tot procesul de descentralizare sa fie finantat prin anexa la bugetul de stat, pentru a nu exista niciun fel de problema", a mai spus Oprisan.

Totodata, el a lansat o serie de critici la adresa fostului premier Adrian Nastase, pe care l-a acuzat ca este adeptul centralismului.

"Din nefericire, mai avem etape de parcurs, pentru ca un distins coleg de-al nostru, nu o sa-i dau numele, care a condus un guvern important in perioada 2000-2004 facea alaltaieri din nou in paginile unui ziar central teoria statului centralizat. Nevoia ca Romania sa ramana un stat centralizat. Romania va ramane prin vointa cetatenilor ei un stat national, suveran si independent, dar descentralizarea si aducerea puterii langa cetatean nu are nicio legatiura cu aceste atribute fundamentale ale Romaniei. Nimeni nu a cerut altceva decat parghiile necesare ca sa facem cetatenilor comunitatii noastre o viata mai buna. De aceea descentralizarea trebuie realizata in Romania", a sustinut vicepresedintele PSD.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.