Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a venit, joi dimineata, la DNA, pentru a fi audiat in dosarul "Mita la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vanzarea de energie ieftina in valoare de peste 260 de milioane de euro.

Nita nu a facut declaratii la intrare, surse judiciare precizand, pentru MEDIAFAX, ca el a fost citat in calitate de martor.

In acelasi dosar, la DNA au fost audiati miercuri, tot ca martori, fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu si fiul fostului sef al Directiei Generale de Informatii si Protectiei Interna (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne Virgil Ardelean, Alin.

Surse judiciare au precizat ca Magureanu ar fi cel care l-a recomandat lui Nita pe Ioan Mihaila, arestat in dosar.

Potrivit acelorasi surse, Alin Ardelean ar fi asociat al omului de afaceri Rares Criste - administrator al firmei pentru care, potrivit procurorilor anticoruptie, se negocia cumpararea de energie ieftina de la Hidroelectrica.

La DNA a fost audiat, luni, si Rares Criste, administrator al firmei Energon Power & Gas din Cluj.

Tribunalul Bucuresti a decis in 24 octombrie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean - director de trading la Hidroelectrica - si a lui Ioan Mihaila - fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita -, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.

Decizia a fost contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis definitiv mentinerea masurii preventive.

Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.