Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca sustine initiativa ca vacanta parlamentara sa fie redusa la luna august, el aratand ca aceasta initiativa este agreata si de copresedintii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.

Zgonea a spus ca USL a promis in campania electorala din 2012 ca va sustine o initiativa de reducere a vacantei parlamentare.

El a mentionat insa ca, din pacate, aceasta initiativa nu e o propunere legislativa si nici lege organica, ci tine de modificarea Constitutiei.

"Noi, la vremea respectiva fiind cu mai putina experienta si neconstatand evolutia societatii, am scris in Constitutie cand incepe o sesiune si cand se inchide. In consecinta, noi trebuie la sfarsitul lunii iunie sa inchidem sesiunea parlamentara si tot ceea ce e dupa 30 iunie e sesiune extraordinara", a spus Zgonea, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca este de acord ca si Parlamentul Romaniei sa se ralieze celorlalte parlamentare nationale europene si sa aiba vacanta parlamentara doar in luna august.

"Evolutia societatii ne obliga la acest lucru. Avem sute de proiecte de lege, iar in luna iulie sunt foarte multe lucruri si la Parlamentul European si la Comisia Europeana. Majoritatea parlamentelor nationale lucreaza in iulie, trebuie sa ne adaptam si noi", a spus Zgonea.

El a precizat ca, din pacate, aceasta initiativa este blocata de prevederile actualei Constitutii si a precizat ca pentru a pune in practica reducerea vacantei parlamentare e necesar ca mai intai sa fie modificata Constitutia in acest sens.

La randul sau, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat ca este nerelevanta perioada vacantei parlamentare in ceea ce priveste durata acesteia, ea aratand ca e important ca parlamentarii sa-si faca treaba.

"Ma indoiesc ca o vacanta mai scurta ar eficientiza activitatea in oricare dintre Camere. Nu ma deranjeaza ca vacanta sa fie mai scurta, dar nu cred ca acest lucru va duce la o evolutie in activitatea Parlamentului", a spus Gorghiu.

Senatorul PP-DD Steliana Miron a declarat, marti, ca va depune la Comisia de regulament a Senatului un amendament prin care vacanta parlamentara a senatorilor sa fie redusa doar la luna august, prevederea avand in vedere ralierea Senatului la normele PE.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.