Guvernul spera ca, pe final de an, sa depaseasca tinta de incasari bazat pe faptul ca reorganizarea ANAF este incheiata la nivel regional si teritorial, iar din noiembrie Directia Antifrauda va intra in atributii pentru recuperarea unor sume din evaziune, afirma ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

El a aratat ca spera si la o revigorare a economiei in ultima parte a anului, prin stimularea creditarii pentru firme ca urmare a actelor normative aprobate de Guvern, la incasari mai mari din impozitul pe venitul agricol, cu termene de plata 25 octombrie si 15 decembrie, cand este valorificata productia agricola, precum si la sume atrase din impozitul pe veniturile suplimentare obtinute ca urmare a liberalizarii pretului la gaze, avand in vedere ca, fata de perioada de vara, consumul de gaze este mai mare in ultimul trimestru.

Potrivit MEDIAFAX, ministrul a explicat ca a doua rectificare bugetara din acest an, negativa, a fost operata in acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana prin extrapolarea pentru ultimele trei luni ale acestui an a nerealizarii de venituri in intervalul iulie-septembrie, dar ca, pentru luna octombrie, programul de incasari la bugetul general consolidat va fi depasit, tendinta care poate sa se mentina si in noiembrie si decembrie.

"Eu sper ca, si in urmatoarele luni, incasarile la bugetul general consolidat nu numai sa revina conform programarii bugetare, dar sa fie si depasita", a spus Chitoiu.

El a sustinut ca veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt in prezent doar cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut si ca se asteapta ca, la sfarsitul anului, aceasta colectare sa fie mai mare sau cel putin la nivelul de anul trecut.

"Daca nu se va intampla acest lucru, vom lua masuri drastice impotriva celor care nu si-au facut datoria", a adaugat Chitoiu.

Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetara din acest an.

Comparativ cu parametrii aprobati in contextul primei rectificari bugetare, ordonanta de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei si a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, tinta de deficit bugetar fiind revizuita ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Nerealizarea tintei de venituri a fost explicata de premierul Victor Ponta prin fondurilor neincasate de la banci, ca urmare a modificarii regulamentului privind provizioanele, a reorganizarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a firmelor care au intrat in insolventa pentru a nu-si plati taxele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.