Nicio forma de autonomie nu incalca Constitutia Romaniei ori legile internationale si europene, a declarat ministrul ungur de Externe Janos Martonyi miercuri, raspunzand unor critici cu privire la marsul secuilor si presiunile maghiarilor din Transilvania pentru obtinerea autonomiei, relateaza MTI.

Intr-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Martonyi a declarat ca prevederea Constitutiei potrivit careia Romania este un stat-natiune nu exclude posibilitatea ca unitati locale sa se autoadministreze, ceea ce nu ar afecta unitatea statului.

"Nimeni nu vorbeste despre o enclava separata in mijlocul Romaniei", a subliniat seful diplomatiei ungare, transmite MEDIFAX.

Daca vasta majoritate a unei comunitati cere o forma de administratie autonoma sau autoguvernare, este un principiu democratic ca majoritatea sa o ia in serios si sa declanseze negocieri asupra implementarii concrete a acesteia, a adaugat ministrul ungar de Externe.

Insa alt principiu citat la demonstratia de duminica este "protejat" de norme europene si internationale, si anume cel potrivit caruia nicio impartire teritoriala nu trebuie sa fie efectuata astfel incat sa afecteze o minoritate etnica sau sa ii diminueze numarul, a notat Martonyi.

Planuri cu privire la noi zone administrative regionale sugereaza ca modificari teritoriale vor afecta comunitatea maghiara, care considera crearea unei regiuni autonome drept solutia democratica, a adaugat ministrul ungur.

Guvernul Ungariei continua sa sustina eforturile comunitatilor de maghiari din strainatate, a mai subliniat Martonyi.

O demonstratie intitulata "marele mars al secuilor" a fost organizata in partea centrala a Romaniei duminica, pe o portiune de 53 de kilometri de drum. In aceeasi zi au fost organizate marsuri de sustinere in mai multe parti ale Ungariei.

Premierul roman Victor Ponta a declarat luni ca va aborda cererea de autonomie a minoritatii maghiare in conformitate cu Constitutia Romaniei si normele europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.