Presedintele PPMT, Toro Tibor, spune ca maghiarii din Romania "nu se vor lasa pana cand nu isi vor atinge scopul, de obtinere a regiunii autonome a Tinutului Secuiesc", urmand sa recurga chiar la "forme democratice de nesupunere civica", daca autoritatile romane neglijeaza comunitatea maghiara.

Presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca aceasta cauza a autonomiei Tinutului Secuiesc nu este ceva izolat si nu este doar "jucaria politica a unor politicieni", ci are un sprijin popular in zona, transmite MEDIAFAX.

"Marele Mars al Secuilor a aratat ca aceasta cauza a autonomiei Tinutului Secuiesc nu este ceva izolat si nu este doar jucaria politica a unor politicieni, ci are un sprijin popular in zona. Am dat un raspuns hotarat: dorim toti secuii, locuitori ai zonei, ca Tinutul Secuiesc sa fie o regiune administrativa autonoma, sa primeasca un statut special. Nu ne lasam pana nu ne atingem scopul, de a forma o regiune autonoma a Tinutului Secuiesc. Am transmis, prin acest mars, si un mesaj Guvernului de la Bucuresti, ca suntem deschisi la dialog si consideram ca aceasta constructie de autonomie este vitala pentru viitorul comunitatii noastre. Vom continua astfel de miscari pana la forme democratice de nesupunere civica, unealta unei comunitati care nu este ascultata si este neglijata de autoritati", a spus Toro.

Potrivit acestuia, comunitatea maghiara "nu are un plan privind actiunile de nesupunere civica", dar printre acestea s-ar putea numara blocarea unor drumuri sau refuzul de a plati impozite cu care maghiarii nu sunt de acord.

"Sper sa nu fie nevoie sa uzam de ele, ar fi mult mai ieftin sa purtam un dialog cu Guvernul, dar cred ca sunt forme democratice, fara violenta, de a atrage atentia asupra unei nedreptati", a subliniat liderul PPMT.

"Marele mars al secuilor" s-a desfasurat, duminica, intre localitatile Chichis si Bretcu din judetul Covasna, iar potrivit Prefecturii, Politiei, Jandarmeriei si ISU Covasna, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane. Organizatorii manifestarii au sustinut, insa, ca au fost prezente peste 100.000 de persoane.

Participantii la "Marele mars al secuilor" au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar la intersectia de la Reci presedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamatie prin care maghiarii solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Participantii au avut pancarte in limbile romana si engleza, cu inscriptii precum "Vrem autonomie, nu independenta", "Tinutul Secuiesc, cealalta fata a Romaniei", "Romania este si tara noastra", "Autonomia nu inseamna independenta, inseamna eficienta".

Vicepremierul Liviu Dragnea declara, luni, referindu-se la marsul secuilor, ca discutiile despre solicitarile neconstitutionale nu pot fi acceptate la nesfarsit, el aratand Romania este un stat unitar si ca autonomia locala trebuie sa fie aceeasi pe tot teritoriul statului roman.

De asemenea, tot luni, presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, spunea ca, dupa "succesul pentru secuime" reprezentat de "Marele mars al secuilor" desfasurat in Covasna, va cere Guvernului Romaniei sa primeasca o delegatie care sa prezinte "doleanta de autonomie a secuilor" si cum vede aceasta "viitorul Tinutului Secuiesc".

Citeste si:
Hunor (UDMR): Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate...
Hunor (UDMR): Ministrul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.