Presedintele comisiei pentru Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat, miercuri, ca un vot pe proiectul initial al Guvernului va fi dat, la finalul dezbaterilor, cel mai probabil peste o saptamana, doar daca nu se vor adopta amendamentele din cadrul comisiei speciale.

"Raportul comisiei pentru Rosia Montana va fi impartit in trei parti, in prima parte vom prezenta sintezele audierilor, care au fost puse la dispozitia membrilor comisiei, astazi, si le vor studia pana luni, la ora 12.00, pentru a da un vot pe aceste sinteze, a tot ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada", a anuntat presedintele comisiei speciale, transmite MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, a doua parte a raportului va cuprinde punctul de vedere al comisiei pe cele patru domenii - juridic, socio-economic, de patrimoniu cultural si de mediu -, in acest sens constituindu-se, in cadrul comisiei, patru grupuri de lucru.

"Comisia a decis astazi sa formeze patru grupuri, fiecare grup va prezenta pana marti punctul de vedere al comisiei si, de marti, se va discuta pe aceasta a doua componenta a proiectului", a mentionat Valcov, adaugand ca decizia impartirii pe domenii a fost luata in contextul in care era dificil ca toti cei 19 membri ai comisiei sa lucreze pe fiecare domeniu.

Darius Valcov a mai aratat ca fiecare din rapoartele grupurilor de lucru va fi discutat si supus votului in comisie, la final, astfel ca, desi un parlamentar nu face parte din acel grup de lucru, poate influenta prin vot modificarea raportului final.

El a mai spus ca, de miercuri, de la ora 9.00, se vor relua discutiile pe proiectul legislativ, cu articolele care au mai ramas de dezbatut, iar la finalul intalnirii se doreste sa se dea un vot "pentru" sau "impotriva" respingerii proiectului legislativ.

"Practic, undeva miercuri vom avea raportul aproape finalizat, iar atunci, cand vom intra pe discutiile pe lege, vom avea si cele doua amendamente pe care domnul Florin Iordache le mai are de depus", a aratat acesta.

Darius Valcov a tinut sa precizeze ca s-a decis sa se respecte si punctul de vedere al colegilor de la PNL si UDMR, de a supune la vot, la final, proiectul asa cum a intrat el in comisie, dar "acest lucru se va intampla la finalul lucrarilor si nu la inceput, cum au dorit initial".

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

El a explicat ca votul pe forma initiala a proiectului de lege, venit de la Guvern, va fi dat numai daca amendamentele si modificarile nu trec, adaugand ca este foarte probabil ca amendamentele care au trecut, la final, pe intregul corp de lege, sa nu treaca.

"Daca trec, binenteles ca avem un nou proiect legislativ si cu acela mergem in Parlament, de fapt acelasi proiect, dar modificat substantial, iar daca nu trec, ne intoarcem la forma initiala", a mai explicat presedintele comisiei.

Valcov a declarat ca in sedinta nu s-a facut nicio modificare fata de articolele discutate saptamana trecuta. "Toate cele sapte articole, inclusiv titlul, al optulea amendament, au ramas in vigoare (...). Nu am modificat nimic pe corpul de proiect legislativ", a continuat Valcov.

Darius Valcov a mentionat ca propunerea de a se da un vot pe proiectul de lege al Guvernului si sa se sisteze discutiile in comisie a fost facuta de deputatul UDMR Attila Korodi, la care s-a aliat si grupul PNL, iar aceasta propunere a fost respinsa la vot.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

"Mergem mai departe cu amendamentele care pana acum s-a dovedit ca modificau radical legea. Respect punctul de vedere al PNL-ului, dar in acelasi timp, respect si decizia majoritatii comisiei", a spus el.

Intrebat daca in momentul de fata pozitia comisiei pentru Rosia Montana este de sustinere a proiectului venit de la Guvern, Valcov a raspuns: "Nu avem cum sa il sustinem, din moment ce l-am modificat substantial, pe cale sapte articole. Asta inseamna ca proiectul legislativ, asa cum ne-a parvenit, noi il consideram nesatisfacator, ca sa nu spun mai mult". El a adaugat ca aceasta este pozitia comisiei si nu a grupului PSD.

El a mai declarat ca, desi sedintele comisiei vor fi in continuare cu usile inchise, din cauza documentelor secrete care sunt analizate, votul final va fi unul transparent, in prezenta presei.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.