Parlamentarul trebuie sa aiba o tinuta decenta si oficiala, au stabilit, luni, deputatii din Comisia de regulament, la discutarea Codului de conduita a parlamentarului, a precizat presedintele Comisiei, Nicolae Vasilescu.

El a precizat ca deputatii din Comisia de regulament au discutat principiile care stau la baza Codului de conduita a parlamentarului pentru a fi trimise ministrului Justitiei.

"Am discutat principiile care stau la baza Codului pentru a fi trimise ministrului Justitiei pentru ca domnul ministru ne-a trimis o solicitare sa trimitem aceste principii pentru a fi cuprinse in interiorul raportului MCV referitor la Romania. Am cuprins toate principiile care ar trebui sa faca parte dintr-un cod. Deocamdata textul referitor la vestimentatie spune ca «parlamentarul trebuie sa aiba o tinuta decenta si oficiala», pentru ca este practic foarte greu sa faca o anexa la statutul parlamentarului in care sa enumere o serie intreaga de elemente de design si eticheta, nu se poate desigur. O sa gasim o fraza care sa fie cat de cat mai explicita", a explicat Vasilescu, potrivit MEDIAFAX.

El a fost intrebat daca Remus Cernea ar trebui sa se tunda sau nu, in urma principiilor din Codul de conduita. "Sunt mai multe paragrafe. Unul se refera la tinuta si altul se refera la atitudine. Sigur ca tinuta-i tinuta si cred ca o coafura nu tine de tinuta cat tine de modul tau de a fi si de a te prezenta in viata de zi cu zi. E foarte greu acum sa spun: «Da, domne, daca o doamna este coafata, este perfect, iar daca o doamna nu trece pe la coafor, dar are o tinuta ok, nu poate sa vina la Parlament»", a precizat Nicolae Vasilescu.

El a aratat ca "au trecut de mult vremurile" in care barbatii erau obligati sa se tunda si sa nu-si lase coada.

"Cred ca si un parlamentar care are coada pana la urma si este decent, are o atitudine asa cum trebuie, nu stiu daca e bine sa ne bagam noi in gesturile lor de coafura", a aratat Vasilescu.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Parlamentarul a fost intrebat si despre posibilitatea ca barbatii parlamentari sa mai poarte bijuterii sau nu, Vasilescu raspunzand ca nu se poate ca printr-un cod de conduita sa interzici unui parlamentar sa poarte peste costum "un lant de aur de nu stiu ce grosime".

"Poti fi reprezentanti ai minoritatilor in Parlament din a caror atitudine sau cultura sa reiasa ca trebuie sa stea la gat cu lanturi de aur de put. Nu stiu, e foarte greu sa te duci pana acolo cu gandul. Cred ca pana la urma tine de cei 7 ani de acasa. Parlamentarii sunt ca toata lumea: au sau nu au cei 7 ani de acasa. N-o sa pot printr-un cod de conduita sa tin un parlamentar ca peste costum sa nu poarte nu stiu ce lant gros de nu stiu cat", a explicat presedintele Comisiei de regulament a Camerei Deputatilor.

El a aratat ca sanctiunile sunt cel din Regulamentul Camerei si "se vor aplica dupa caz". "Pentru tinuta este vorba de chemarea la ordine si asta inseamna ca daca presedintele (de sedinta - n.r.) va dispune, parlamentarul trebuie sa paraseasca sala si sa se imbrace cum trebuie", a adaugat Vasilescu.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

El a mai spus ca pana pe 1 noiembrie deputatii din Comisia de regulament vor redacta textul la codul de conduita.

Ministrul Justitiei trimitea recent o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor in care cere, in perspectiva raportului MCV, elemente relevante privind codul de conduita a parlamentarilor, Valeriu Zgonea precizand ca modificarea regulamentului Camerei si elaborarea codului se vor face in aceasta sesiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.