Ministrul de Externe, Titus Corlatean, critica propunerile unor "politicieni maghiari cu o retorica nationalista extremista" privind autonomia pe criterii etnice, spunand ca Romania va mentine modelul european de protejare a minoritatilor, fara "insule" pe teritoriul tarii.

Prezent la Nadlac, in judetul Arad, la un eveniment dedicat implinirii a 210 ani de la aparitia slovacilor in zona, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a vorbit, atat in discursul de la eveniment, cat si intr-o conferinta de presa, despre buna convieturire dintre romani si slovaci, dar a criticat propunerile unor maghiari privind autonomia teritoriala, transmite MEDIAFAX.

Corlatean a spus ca, potrivit rapoartelor Consiliului Europei, Romania a indeplinit toate angajamentele privind respectarea drepturilor minoritatilor, "ceea ce nu este un lucru foarte des intalnit la nivel european".

"Putem sa asiguram prezervarea identitatii nationale a unei minoritati fara sa fim tentati sa apelam la modele care incalca standardele europene. Si aici ma refer foarte clar la toate acele idei care vizeaza promovarea unor drepturi colective, a unor autonomii teritoriale pe criterii etnice sau, mai nou, a unor protectorate. Niste idei cu o rezonanta sumbra in istoria Europei", a spus ministrul Afacerilor Externe.

El a adaugat ca este corect ceea ce a facut Romania in ultimii 20 de ani in privinta protejarii minoritatilor nationale, sustinand ca "formule privind autonomii pe criterii etnice incalca flagrant standarde europene".

"Nu segregare, nu conflicte si tensiuni etnice, nu acceptare de asa-zise formule privind autonomii pe criterii etnice, insule intr-o tara (…) Lucrurile astea incalca flagrant standardele europene in materie si ceea ce avem de gand sa facem e sa nu facem, sa nu urmam aceste propuneri care vin din partea unor minti foarte infierbantate pe criterii nationaliste interne. Ci, dimpotriva, sa ducem mai departe acel model european al Romaniei de protejare a minoritatilor", a spus Corlatean.

Ministrul a precizat ca se refera la "politicieni maghiari cu o retorica nationalista extremista".

Citeste si:
Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români:...
Criza energetică are un...

"Faptul ca exista unii politicieni maghiari cu o retorica nationalista extremista este o realitate, dar asta nu inseamna ca ansamblul minoritatii maghiare nu coexista, in general, in termeni foarte buni cu majoritatea romanesca. Din pacate, unii asa inteleg sa faca, sa starneasca tensiuni, pasiuni", a spus ministrul.

Corlatean a adaugat ca "nu autonomia teritoriala pe criterii etnice si crearea unor insule in teritoriul romanesc" ar rezolva problemele minoritatii maghiare.

"Ceea ce fac (unii politicieni - n.r.) nu e in interesul propriei minoritati", a spus ministrul Afacerilor Externe.

Titus Corlatean a participat, la Nadlac, la un eveniment dedicat comunitatii slovace din localitate, cea mai numeroasa din tara. La Conferinta Internationala "210 ani de conveituire. Nadlac - model al culturalitatii", au mai fost prezenti Miroslav Lajcak, vicepremier si Ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Republicii Slovace si Gabriella Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei.

Citeste si:
Titus Corlatean a fost desemnat sa exercite atributiile de presedinte
Titus Corlatean a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.