Catalin Predoiu sustine, in "proiectul de tara" depus in cadrul competitiei interne din PDL pentru desemnarea candidatului la prezidentiale, ca viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa fie un "presedinte unificator", care nu poate iesi decat din competitie autentica.

"Un «presedinte unificator», de care are nevoie Romania, nu poate iesi decat din competitie, pentru ca prin competitie autentica se asigura un lider autentic, iar liderul autentic este un lider puternic, care sa unifice solid energiile dreptei si mai departe, ale Natiunii, pentru binele Romaniei!", scrie Predoiu in programul sau politic, transmite MEDIAFAX.

Predoiu arata ca PDL este un partid care a facut istorie recenta in Romania, asumandu-si in momente critice pentru tara alegeri grele dar necesare, iar aceasta formatiune "are vocatia sa revina din nou la guvernare si sa reia proiecte concretizate precum au fost cele din trecut", referindu-se la noul Cod Civil, Noul Cod al muncii. "Edificiul economic, sistemul sanitar, cel educational si altele asteapta inca sa fie reconstruite. PDL are forta interna sa revina in prim planul politicii prin oamenii sai, prin politicile sale, prin stiinta sa de a lupta si de a invinge. PDL are nevoie sa se masoare din nou cu el insusi si are ocazia prin acesta campanie interna sa declanseze inca o data pofta de succes si ambitia victoriei, in perspectiva alegerilor viitoare", considera Predoiu.

El mai arata ca, prin guvernul alternativa si noua politica a constructiei, PDL pregateste metodic o alternativa pentru Romania, "garantia unei bune guvernari viitoare a Romaniei de catre PDL".

"Dreapta in Romania inseamna astazi PDL si, dupa toate semnele, dreapta de maine se va baza in mod esential pe PDL. De aceea, PDL are obligatia morala sa reuseasca in acest demers al opozitiei inteligente si organizate, structurate pe principii si pe echipe bine gandite. Opozitia puternica atarna de un PDL puternic", apreciaza Predoiu.

Potrivit acestuia, PDL trebuie sa fie partidul din centru dreapta cel mai bine plasat la europarlamentare, sa dea presedintele Romaniei in 2014 si sa castige alegerile generale din 2016 si arata ca partidul are acest potential si va avea forta sa invinga daca liderii vor crede in el si il vor tine pe un drum politic inteligent si realist, iar prin alegerile interne pentru desemnarea candidatului la Presedintia Romaniei se contribuie la consolidarea si unificarea dreptei.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

In proiectul semnat de Catalin Predoiu se arata ca, in prezent, Romania este o tara cu "o guvernare USL incompetenta, abuziva si pe alocuri antinationala". "Certurile si conflictele politice motivate de agende individuale se tin lant. Resursele sunt irosite prin coruptie si lipsa de competitivitate. Tara nu dispune de un management luminat, modern, cooperativ. Reputatia ei externa sufera. Prea multi dintre cetatenii ei sunt afectati de saracie si lipsiti de fericire", arata Predoiu in proiectul sau.

Potrivit lui Catalin Predoiu, alegerile prezidentiale din 2014 sunt "cruciale" pentru soarta Romaniei, in contextul in care "se inchide un ciclu si va urma un alt ciclu, pe care societatea il cere vadit sau implicit ca un ciclu al valorificarii sanselor si al activarii unor energii latente".

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Viitorul Presedinte al Romaniei trebuie sa fie un «presedinte unificator», care sa adune oamenii buni si de valoare in jurul Romaniei, care sa adune prieteni in jurul Romaniei! Viitorul Presedinte al Romaniei trebuie sa promoveze un leadership democratic si colaborativ: Aceasta inseamna ca proiectele trebuie sa mearga tot timpul, iar politicienii sa lucreze, la toate nivelurile, in folosul cetatenilor. Avem nevoie sa muncim impreuna, iar Presedintele este primul om in stat care promoveaza cultura performantei si modelul de succes al elitelor. Presedintele este primul om in stat care poate inlocui cinismul cu compasiunea si intelegerea. Mai mult ca oricand, avem nevoie sa ne privim cu compasiune, sa facem curatenie si sa unim toate punctele care ne diferentiaza", se arata in proiectul liderului democrat-liberal.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Predoiu mai sustine in program ca Romania este macinata de multiple dezechilibre, in principal din cauza lipsei de viziune a politicului in general si a prevalentei agendelor politice individuale ale unor lideri politici, in particular. "Sunt cinci echilibre esentiale care trebuie realizate pentru ca a debloca si descatusa Romania. Eu, ca Presedinte, ma voi implica in calitate de mediator pentru corectarea dezechilibrelor", mentioneaza Predoiu in platforma sa politica.

Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, presedintele Romaniei trebuie sa asigure echilibrul intre puteri, ca premisa a bunei functionari a statului.

"Eu, ca presedinte, voi incerca sa fiu un reper moral si institutional. Actiunea mea politica se va baza pe respectul pentru institutii, respectul pentru partidele politice, respectul pentru oameni. Niciuna dintre puteri nu trebuie sa ia competentele alteia, iar ca presedinte voi veghea la acest lucru: sa avem puterile separate si in echilibru", spune Predoiu.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Prim-vicepresedintele PDL pledeaza pentru elaborarea unui "Plan Strategic de Dezvoltare Economica pe termen lung", tinand cont de atuurile sale, de concurenta internationala si de evolutiile din lume".

"In calitate de Presedinte, voi coopta partidele, mediile profesionale si mediile de afaceri intr-un dialog national care sa conduca la elaborarea acestui plan. In calitate de presedinte, in limita Constitutiei, voi sprijini afacerile romanesti sa isi dezvolte relatiile economice internationale, sa deschida noi piete, sa faca profituri pe care sa le aduca in tara, legal. Romania este pasiva economic".

Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, trebuie gandit ca "marile proiecte nu mai pot fi facute de stat, ci trebuie facute parteneriate in toata lumea.

"400 de kilometri de autostrada in ultimii 23 de ani e prea putin. A sosit vremea pentru Parteneriatele-Publice-Private, pentru Inovatie si pentru Antreprenoriat.(..) Exemplele de succes din regiune, CEZ sau E-ON, ar putea servi drept model pentru Hidroelectrica sau Transelectrica. De ce sa nu avem si noi companii puternice care investesc si castiga bani pentru tara in exterior?", spune Predoi.

El mai arata ca Romania are "sute de mii de tineri talentati care pot fi cooptati in companiile romanesti". "Standford, Harvard si multe alte scoli de varf mondial au avut sefi de promotie studenti romani. Presedintele trebuie sa incurajeze angrenarea lor in companiile romanesti", apreciaza prim-vicepresedintele PDL.

El mai pledeaza si pentru clasa de mijloc, care trebuie sa infloreasca. "Romania a devenit tara contrastelor, cu limuzine de lux si masini vechi. Clasa de mijloc a devenit din ce in ce mai slaba. Coloana vertebrala a Romaniei este clasa de mijloc, milioanele de oameni cinstiti care construiesc bunastarea familiilor lor in fiecare zi. Ei trebuie sa fie lasati sa creeze valori si locuri de munca", se mai arata in platforma program a lui Catalin Predoiu, care mai spune ca exista in jur de 10.000 de milionari in euro in Romania, dar "ar fi bine sa avem 20.000, 200.000".

"Nu toti milionarii sunt infractori. Este nevoie sa apelam la aceasta resursa de leadership si cunoastere din mediul competitiv, sa privim la cei care au reusit in cultura, administratie, mass-media, sport, afaceri si sa construim bazele Romaniei Performante si Prospere impreuna cu elitele autentice", mentioneaza Predoiu.

Potrivit acestuia, presedintele va trebui sa sprijine o reforma administrativa si o descentralizare administrativa, ca premise si preconditii ale unei regionalizari, el apreciind ca "proiectul USL de regionalizare si mai ales actiunea sa politica de regionalizare neprofesionista si nepregatita suficient va «da peste cap» Romania si ii va afecta interesele fundamentale".

In proiect se mai arata ca greul administratiei in Romania este dus de primari, iar primarul trebuie sprijinit eficient si concret de catre Guvern."Viitorul presedinte trebuie sa aiba un dialog permanent si institutionalizat cu primarii, asa cum trebuie sa il aiba si cu partidele politice si cu Guvernul", mai afirma Predoiu, apreciind ca viitorul presedinte trebuie sa fie un bun mediator intre primari, guvern si partidele politice.

In privinta politicii externe, Catalin Predoiu apreciaza ca Romania trebuie sa isi mentina directiile strategice de politica externa, in raporturile cu aliatii si partenerii strategici.

"In acelasi timp, Romania trebuie sa regandeasca, in termeni de eficienta, diplomatia sa economica. Romania este in prezent absenta din dinamica diplomatica economica la scara globala. Ministerul Afacerilor Externe trebuie reformat pentru a corespunde provocarilor diplomatice ale secolului XXI. Viitorul presedinte trebuie sa se implice in diplomatia economica si sa stimuleze expansiunea intereselor noastre economice, asa cum fac si alti sefi de stat si de guvern", arata Catalin Predoiu.

El mai afirma ca "axa" Washington – Londra – Bucuresti trebuie sa includa si Berlinul, iar "dimensiunea militaro-strategica trebuie completata cu relatii publice si private care sa includa parteneriate tehnologice cu care Romania trebuie sa intre in secolul inovatiei si tehnologiei.

"Recuperarea Istoriei trebuie sa fie in agenda viitorului presedinte, care trebuie sa o realizeze fara a bulversa alte interese strategice ale Romaniei", mai mentioneaza Predoiu in programul lui politic.

Catalin Predoiu declara ca doreste Republica Moldova, alaturi de Romania, in Uniunea Europeana. "Doresc sa-i avem parteneri in Europa si pe cei din Ucraina, unde traiesc nu putini romani", se mai arata in documentul platforma.

Catalin Predoiu s-a inscris in competitia interna a PDL pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidentiale, alaturi de Gheorghe Falca si Simona Cretu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.