Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, dupa sedinta USL, ca marti va avea loc o noua sedinta a Uniunii, in care se va stabili care sunt structurile care vor fi cedate de la ministere si vor merge catre autoritatile locale.

"Am stabilit sa continuam discutiile in USL, maine va fi o sedinta pentru a stabili inainte de aprobarea bugetului ce anume din structurile actuale ale ministerelor merge la autoritatile locale - directii agricole, de sanatate, judetene de tineret, cultura, porturile la Dunare, toate celelalte lucruri pe care autoritatile locale le pot gestiona mai bine", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca aceasta trecere se va face "cu oameni si cu bugete".

In urma cu o saptamana, premierul declara, raspunzand unei intrebari, ca la Guvern nu a venit niciun proiect privind descentralizarea, precizand ca o astfel de initiativa trebuie mai intai discutata cu reprezentanti ai autoritatilor locale si cu cei din USL, in Uniune subiectul nefiind inca abordat.

"La Guvern nu a venit acest proiect de descetralizare, discutati cu Dragnea. Dansul va discuta cu reprezentantii autoritatilor locale, dupa aceea trebuie sa vina cu el in USL, dupa aceea la Guvern si dupa Guvern la Parlament. Deci, mai e foarte mult timp, altceva nu pot sa spun", a declarat Ponta, intrebat despre proiectul privind descetralizarea.

Tot saptamana trecuta, ministrul de Interne, Radu Stroe, declara ca proiectul privind descentralizarea propus de vicepremierul Liviu Dragnea ar afecta principiile privind securitate nationala pe care este fundamentat sistemul de ordine publica, el mentionand si ca ramane necesara "comanda unica".

"Comanda unica in astfel de situatii este de neinlaturat, deci trebuie sa ramana undeva oriunde (la nivel central, n.r,) , eu zic la Ministerul de Interne, dar unica pentru toata tara", a spus Stroe.

Ministrul a precizat ca nu a stiut de faptul ca vicepremierul Liviu Dragnea a transmis Consiliilor judetene proiectul de lege privind descentralizarea. "Am mai discutat asa...(cu Liviu Dragnea, n.r.), dar nu am stiut ca a dat drumul pe la consiliile judetene", a mai spus Stroe.

"Deocamdata aceasta chestiune nu a fost discutata la USL cap-coada. Asta insemneaza ca trebuie sa vedem care sunt structurile guvernamentale centrale ce pot intra in aceasta descentralizare. Pe fiecare structura centrala trebuie sa vedem care dintre activitati pot fi descentralizate, care nu. Dupa ce stabilim aceste lucruri, mergem la treaba", a mai declarat ministrul de Interne.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Stroe a mai sustinut ca un alt motiv pentru care nu sustine propunerile din proiectul pentru descentralizare tin de securitatea nationala.

"Romania este o tara saracuta si nu poate avea sapte, opt, noua centre de comanda pentru diverse situatii de urgenta care sunt cu raniti, cu morti, cu victime, cu localitati intregi. Acolo tot sistemul trebuie sa participe, ori el fiind dedublat de la comanda unica si pus la sapte comenzi sa zicem, sau opt sau noua (...) nu se mai poate, nu mai e eficient. In privinta securitatii nationale, agentii si tot sistemul nostru lucreaza dupa niste reguli care au in vedere si problematicile care tin de securitatea nationala in coroborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne", a mai declarat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.