Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat, vineri, in fata membrilor comisiei parlamentare privind Rosia Montana, ca "in forma actuala" proiectul nu este acceptabil.

"Concluzia generala este ca in forma actuala proiectul nu este acceptabil", a aratat acesta, potrivit MEDIAFAX.

Ionel Haiduc a subliniat ca Academia Romana nu este impotriva valorificarii resurselor naturale ale Romaniei, inclusiv prin minerit, dar considera ca aceasta trebuie sa se faca in mod inteligent, prioritar fiind interesul national.

"Intelegem prin valorificare inteligenta definirea a trei conditii, beneficiul tarii sa fie maxim, efectele negative asupra mediului sa fie minime si sa se respecte principiile dezvoltarii durabile", a aratat Haiduc.

Referitor la beneficiul economic, a spus acesta, Academia considera ca "o redeventa de 6 la suta este putin" si ca un asemenea beneficiu este limitat.

Ionel Haiduc a apreciat ca in Romania ar fi necesar sa se aplice procedeul in exploatarea resurselor naturale minerale aplicat in tarile arabe la petrol si intr-o serie de tari asiatice la petrol si la minerale, la metale, unde s-a optat pentru o varianta bazata pe contracte de impartire a productiei.

"Acestea se bazeaza pe faptul ca resursa este proprietatea statului respectiv, a tarii respective, care este si proprietarul productiei extrase. Atunci din productia extrasa operatorul primeste o parte care acopera cheltuieli de investitie, cheltuielile de operare si un profit rezonabil. In cazul petrolului se ajunge pana la 80 la suta, revine statului proprietar. Oare tarile arabe ar fi atat de bogate daca ar da petrolul cu 6 la suta redevente?", a spus academicianul.

Presedintele Academiei Romane a declarat ca, in opinia Academiei, ar trebui sa fie aprobate numai acele proiecte care fac exloatarea in galerii.

"Consideram ca daca exploatarea se face in galerii subterane si nu in cariera deschisa, nu este afectat mediul inconjurator, nu este mutilat peisajul si nu se pune in pericol patrimoniul construit sau arhitectonic sau de alta natura. Ar trebui aprobate, consideram, numai acele proiecte care fac exloatarea in galerii", a mentionat el.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Consideram ca este necesara folosirea unei tehnologii prietenoase pentru mediu, adica in cazul de fata fara cianuri", a declarat academicianul, adaugand ca in prezent exista tehnologii fara cianura.

El a dat ca exemplu faptul ca o firma americana de cercetare a lansat un procedeu fara cianura, prietenos fata de mediu, in care efectul economic este comparabil cu al cianurii, iar gradul de extractie ar fi comparabil sau chiar mai bun.

"Se prevede in proiect ca in perioada de constructie vor fi 2.000 de locuri de munca sau 2.200. Aceasta perioada de constructie dureaza doi ani. Ce se intampla cu locurile de munca care dispar dupa doi ani cand perioada operationala va consuma intre 500, in primele variante, sau 900 in ultima varianta propusa de locuri de munca. (…) Durata proiectului este prevazuta pe 20 de ani, in care se epuizeaza zacamantul si locuitorii care au functionat in aceasta perioada raman si ei fara locuri de munca intr-o zona in care nu mai exista nicio resursa, plus reputatia proasta ca s-a folosit cianura si asta va indeparta orice potential turist care ar veni sa vada aceasta zona", a mai sustinut Ionel Haiduc.

Citeste si:
Academicianul Eugen Simion a decedat la vârsta de 89 de ani
Academicianul Eugen Simion a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.