Impozitul forfetar nu reprezinta o supraimpozitare si sunt cereri si din partea firmelor cu alte activitati, precum cabinete stomatologice sau de avocatura, sa li se aplice acest sistem, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini.

"Nu este un impozit in plus (impozitul forfetar - n.r.), nu vor mai plati impozitul de 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, vor avea profitul pe care pot sa-l reinvesteasca, vor lua dividendele, care merg in sistemul de impozitare normal, ca la toata lumea. (...) Cei care au inteles ce inseamna tot preseaza sa se aplice. Am solicitari chiar si de la alte coduri CAEN sa introducem acest impozit, de la cabinetele stomatologice sau cele de avocatura", a afirmat joi Grapini.

Potrivit MEDIAFAX. ea a aratat ca daca o firma vizata de impozitul forfetar are si alte activitati in afara de codurile CAEN incluse in proiectul de lege, care sunt evidentiate separat in contabilitate, pentru acelea se va plati impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Impozitul forfetar se va plati trimestrial, astfel ca o pensiune care are de platit spre exemplu 5.000 de lei pe an, va imparti aceasta suma la patru, platind esalonat pe fiecare trimestru.

"Ca exemplu, un hotel de trei stele balnear in rural plateste 58 de lei pe camera pe an. Un hotel de trei stele in Bucuresti, in zona A, plateste in jur de 70 de euro pe camera pe an", a spus Grapini.

Ministrul a precizat ca foarte multi afaceristi s-au plans de concurenta neloiala in domeniile in care activeaza, acesta fiind motivul principal de la care a pornit proiectul de lege.

"Situatia statistica arata ingrozitor la locurile de cazare, la cat s-a incasat in 2011, circa 29 milioane de lei pe toate locurile de cazare din Romania, mai putin decat la service-urile de reparatii, ceea ce este imposibil. La spalatorii auto, din circa 8.400 de unitati la nivel national, 6.500 n-au platit impozit deloc, iar 187 de unitati au platit pana la 100 de lei pe an", a precizat Grapini.

Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat miercuri in sedinta de Guvern si va fi transmis joi catre Parlament. In acest sistem de impozitare intra opt coduri CAEN: hoteluri, restaurante, pensiuni, baruri, cafenele, service auto, vulcanizare si spalatorii auto.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Grapini a mentionat ca a trimis joi dimineata o scrisoare catre toate comisiile din Parlament, anuntandu-le ca doreste sa mearga sa le explice ca forfetarul nu reprezinta o supraimpozitare si ca firmele vor plati mai putin prin aceasta taxare.

Conform proiectului, prevazut sa fie aplicat incepand cu anul viitor, barurile si cafenelele amplasate central in Capitala sau in primele sapte mari orase vor plati anual, in functie de suprafata, intre 1.500 si 3.400 euro, in timp ce in localurile din orase care nu sunt municipii vor achita intre 310 euro si 2.000 euro.

De asemenea, proprietarii hotelurilor de 4 si 5 stele din Capitala vor plati un impozit forfetar pe loc de cazare intre 468 si 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita intre 205 si 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Busteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mica fata de hotel.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

Proprietarul unui restaurant cu o suprafata de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), in timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri patrati se vor achita cel putin 12.474 lei (2.835 euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.