Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca declaratiile facute de Traian Basescu, Victor Ponta, Crin Antonescu si Liviu Dragnea privind o viitoare regiune cu populatie preponderent maghiara nu sunt discriminatorii si ca se inscriu in limitele libertatii de exprimare.

CNCD a solutionat miercuri sesizarea formulata de Consiliul National Secuiesc, care i-a reclamat pe presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si presedintele Senatului, Crin Antonescu, acuzandu-i de discriminare pe criterii etnice, dupa ce acestia au facut unele declaratii in care isi exprimau opozitia fata de constituirea unei regiuni cu populatie preponderent maghiara.

In urma deliberarilor, Colegiul director al CNCD, cu unanimitate de voturi, a decis ca faptele sesizate nu constituie discriminare, in sensul Ordonantei Guvernului nr. 137/2000, ci ca "se incadreaza in limitele libertatii de exprimare prevazute de art. 2, alin. (8) din acelasi act normativ".

"Colegiul director a constatat ca, in speta, raportat la continutul declaratiilor, nu exista niciun element de incitare impotriva cetatenilor de etnie maghiara, nu exista un pericol evident si prezent. Declaratiile partilor reclamate au avut loc in cadrul dezbaterilor publice cu privire la planul de reorganizare administrativ teritoriala a Romaniei, subiect de maxim interes public. Avand in vedere calitatea partilor reclamate, de oameni politici, respectiv persoane in functii de demnitate publica, rolul acestora are o importanta deosebita din perspectiva caracterului fundamental al jocului liber al dezbaterii politice intr-o societate democratica", se arata in comunicatul CNCD, potrivit MEDIAFAX.

In prezenta speta, colegiul director s-a pronuntat exclusiv asupra declaratiilor sesizate fara a emite vreo apreciere cu privire la un viitor proiect privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei.

CNCD va comunica partilor, in termen legal, hotararea motivata si care este supusa caii de atac in instanta.

Reprezentantii Consiliului National Secuiesc au anuntat, pe 5 septembrie, intr-un comunicat, ca presedintele organizatiei, Izsak Balazs, s-a adresat CNCD cu o petitie "in numele poporului secuiesc", cerand luarea "masurilor legale care se impun" dupa afirmatiile facute de mai multi politicieni in legatura cu regionalizarea.

Potrivit petitiei, CNS ii acuza pe presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si presedintele Senatului Crin Antonescu de "discriminare pe criterii etnice", intrucat au afirmat ca este exclus ca in cadrul reorganizarii administrative din Romania sa fie creata o regiune cu populatie preponderent maghiara.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.