Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat luni ca UDMR saluta initiativa Guvernului de a elabora proiectul privind descentralizarea si asteapta invitatie din partea Executivului pentru a discuta despre acesta, avand in vedere ca Uniunea a depus in Parlament un proiect pe aceeasi tema.

"UDMR este singura formatiune care are un proiect de lege depus in Parlament pe descentralizarea a 18 servicii in subordinea Consiliilor Judetene, care a trecut de Camera Deputatilor. Salutam aceasta initiativa a Guvernului de a initia un proiect privind descentralizarea, noi avand un proiect in Parlament, asteptam invitatia Guvernului sa discutam despre cele doua proiecte care pot fi imbunatatite si sa devina unul singur", a precizat pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

El a spus ca UDMR nu este pentru emiterea unei ordonante de urgenta pe tema descentralizarii si ca primul ministru Victor Ponta a precizat la o intalnirea cu parlamentarii UDMR de acum trei saptamani ca este exclusa emiterea unei ordonante de urgenta pe tema descentralizarii.

Un proiect al descentralizarii pregatit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma sa fie adoptat prin OUG si care a fost obtinut de "Gandul" modifica nu mai putin de 21 de acte normative, precizand atributiile care vor fi cedate de ministere si alte institutii catre consiliile judetene si primarii

Conform "Gandul", de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat in teritoriu pe 24 septembrie o circulara privind propunerea legislativa intitulata "Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministere si celelalte organe de specialiate ale administratiei publice centrale". Daca proiectul regionalizarii nu a avansat, sefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea in ultimele luni despre realizarea descentralizarii. Termenul limita pana la care cei din teritoriu trebuie sa vina cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Intentia ca procesul descentralizarii se doreste a fi realizat imediat, incepand cu 1 ianuarie 2014, se regaseste chiar in preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeste despre necesitatea demararii procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 si, subsecvent, a bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevazut de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare si de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Cele mai importante modificari:

1. in subordinea primariilor din orase/municipii vor functiona servicii rutiere si de ordine publica ai caror directori vor fi numiti de primari.

2. in subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere si agentii, conduse de persoane numite de presedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate in subordinea CJ oficiile judetene de agricultura, directiile judetene pentru cultura si patrimoniu, unitatile teritoriale de promovare turistica, directiile judetene de sport si tineret, centrele judetene de resurse si asistenta educationala, casele corpului didactic, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, agentia de plati si inspectie sociala, agentiile judetene pentru protectia mediului, directiile judetene de pescuit si acvacultura si directiile de sanatate publica.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Tot in subordinea CGMB trece si Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti.

4.Porturile de la Dunare trec in subordinea Consiliilor Judetene in raza carora se afla.

5. Plajele cu destinatie turistica vor fi administrate de consiliile locale.
Pe langa competentele actuale, in documentul realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei se adauga o serie de noi institutii care vor intra in subordinea sefilor din teritoriu.
Astfel, in competentele autoritatilor publice locale intra:
- serviciile de ordine si siguranta publica si circulatia pe drumurile publice
- serviciile de sanatate publica la nivel judetean
- administrarea plajelor turistice maritime si fluviale, ale raurilor, paraurilor si ale lacurilor de acumulare
- administrarea sistemelor de gospodarire a apelor
- protectia mediului, pescuit si acvacultura
- dezvoltare rurala;
- ocuparea fortei de munca la nivel local
- administrarea unitatilor sportive si de tineret, a taberelor scolare, centrelor de agrement, caselor de cultura ale studentilor, precum si a cluburilor sportive de la nivel local;
- dezvoltare si promovare turistica;
- organizeaza si desfasoara activitati educative extrascolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judetului
- administrarea porturilor de fluviale interes judetean
- implementarea programelor judetene in domeniul tineretului si sportului

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.