Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, vineri, ca din punct de vedere uman il intelege pe colegul sau de partid, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, insa este aproape convinsa de faptul ca senatorii vor da curs solicitarii Parchetului de incepere a urmaririi penale.

"La nivel uman pot sa-l inteleg pe domnul Vosganian, caruia i se pare ca e o solicitare si toata aceasta investigatie facuta de DIICOT cred ca i se pare atat de exagerata si de nesustinuta de nimic incat repet, din punct de vedere uman il inteleg, mai ales ca domnia sa stie foarte bine, asta poate sa fie, normal, motivul pentru care sa-si piarda locul in Guvern", a declarat europarlamentarul PNL, la RFI, transmite MEDIAFAX.

Pe de alta, Renate Weber se arata convinsa de faptul ca senatorii vor accepta solicitarea pentru inceperea urmaririi penale a lui Vosganian.

"Pe de ala parte, din punct de vedere politic eu sunt aproape convinsa ca de fapt colegii domnului Vosganian vor da curs solicitarii primite din partea Parchetului", a afirmat europarlamentarul.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice si plenului Senatului, in care transmite parlamentarilor rugamintea sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa.

"Avand in vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, adresata Senatului Romaniei, de a cere urmarirea mea penala pentru infractiunile de complot si subminare a economiei nationale, depun urmatoarele note scrise, in atentia Comisiei juridice si a Plenului Senatului Romaniei, cu urmatoarea structura: 1. Puterea exclusiva de apreciere a Senatului de a cere urmarirea mea penala pentru fapte savarsite in calitate de membru al Guvernului. 2. Natura exclusiv politica, iar nu penala, a faptelor retinute de parchet. 3. Caracterul corect al deciziilor politice luate. 4. Reaua-credinta manifesta a procurorului de caz. 5. Concluzii", se arata in materialul datat 23.09.2013, postat joi pe blogul senatorului PNL.

Vosganian mentioneaza ca, in ceea ce il priveste, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia nationala, propuse si/sau adoptate conform atributiilor de ministru de resort. "Sunt decizii pur politice, fara nicio conotatie penala. Mai mult – desi fara relevanta in plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit si benefice din punct de vedere economic", adauga el.

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

Acesta mai sustine ca la dosar "nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare" a sa in vreun complot sau in subminarea economiei nationale.

"In realitate, in niciunul din documentele semnate de mine nu se face in vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producatorii de ingrasaminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori intreruptibili. Mai mult, in toate ordinele ministeriale, acordarea facilitatilor economice (care nu au depasit niciodata plafonul aprobat de Guvern si care au fost strict limitate in timp, fiind determinante de situația economica si de pretul gazelor pe piata internationala) a fost intotdeauna conditionata de respectarea termenelor de plata si de rezolvarea problemei datoriilor anterioare", spune el.

Citeste si:
Vosganian: Comuniștii erau mici copii față de propaganda prilejuită...
Varujan Vosganian:...

Vosganian acuza totodata "rea-credinta" din partea procurorului de caz. "In referatul intocmit, cu vadita rea-credința, procurorul de caz deformeaza grav sensul actelor semnate de mine, in ciuda evidentei si a continutului lor expres, inventand scopuri ascunse, neprobate prin nimic si oricum inexistente", sustine el.

"Avand in vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenta oricaror indicii, oricat de slabe, privind vreo posibila activitate infractionala a mea de complot si de subminare a economiei nationale, reaua-credinta manifesta a procurorului de caz in distorsionarea grosolana a sensului clar al inscrisurilor, Am onoarea sa ii rog pe distinsii colegi senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea pentru presupusul complot si pentru presupusa subminarea economiei nationale", spune Vosganian, in concluziile acestor note.

Citeste si:
Spătaru, despre redeschiderea unor mine: „Vom avea o strategie a...
Spătaru, despre redeschiderea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.