Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la audierile din Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca ministerul a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu.

"Prin noul proiect, statul a impus o garantie de mediu dubla, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garantia va acoperi inchiderea si reabilitarea ecologica a minei la standarde de mediu", a spus Rovana Plumb, potrivit MEDIAFAX.

Ea a precizat ca statul a impus si garantii suplimentare pentru situatiile de accident, de 25 milioane de dolari.

"Garantia financiara de mediu acopera inchiderea minei, reabilitarea ecologica, monitorizarea post-inchidere. Suma este fixa si se depune intr-un cont la dispozitia statului roman pe toata perioada exploatarii. Operatiunea de inchidere si ecologizare se face treptat, nu se procedeaza la exploatarea pe tot perimetrul deodata, ci se incepe pe o zona, se inchide, se reabiliteaza, apoi se deschide alta cariera", a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb a spus ca garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toata perioada exploatarii.

Potrivit ministrului Mediului, ministerul pe care il gestioneaza a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul va fi respectat.

Rovana Plumb a precizat ca ministerul a respins proiectul vechi, a impus noi garantii de mediu cerute de legislatia europeana si de Romania si nu a acordat nici o derogare de la legislatia in vigoare.

"Ministerul a cerut garantii financiare de mediu, a impus conditii si standarde de mediu astfel incat sa nu existe prejudicii nici la nivelul cetatenilor, nici la nivelul mediului. Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE, ne-am consultat cu Finlanda si Suedia. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii financiare de mediu si toate standardele de mediu la nivel european, international, pozitia noastra fiind de aparator al statului, al legilor in vigoare, in interesul cetatenilor", a spus Rovana Plumb.

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.