Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca a trimis o scrisoare de felicitare cancelarului german Angela Merkel "pentru scorul exceptional obtinut" la alegerile de duminica.

"Va anunt ca am transmis astazi o scrisoare de felicitare cancelarului german, doamnei Merkel, pentru scorul exceptional obtinut de blocul conservator la alegerile de ieri, cel mai bun rezultat pe care l-a obtinut dupa 1990", a anuntat Blaga, potrivit MEDIAFAX.

Cancelarul german Angela Merkel a obtinut o victorie triumfala in alegerile legislative de duminica, partidul sau conservator (CDU/CSU) insumand 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale partiale, relateaza AFP.

Aliatul sau liberal (FPD) este dat afara din Bundestag pentru prima data in istoria republicii de dupa unificare, din cauza ca nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmeaza sa discute formarea unei "mari coalitii" a obtinut 25,7% din voturi.

Verzii au inregistrat o scadere sensibila, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentualemai putin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stanga radicala) a scazut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.

O noua miscare antieuro, Alternative für Deutscheland (AfD), creata in primavara, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentata in Camera inferiioara a Parlamentului german.

Prezenta la urne a fost de 71,5%, un pic mai buna decat cele 70,8% din 2009, un record de slaba participare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.