Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca in conditiile in care presedintele Basescu a atacat la CC legea privind pragul la referendum, consultarea populara pentru validarea modificarii Constitutiei nu va mai putea avea loc in 2014 odata cu primul tur al prezidentialelor.

Solicitat, sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, sa comenteze gestul presedintelui Basescu de a trimite la CC legea privind pragul la referendum in conditiile in care controlul constitutional a fost facut o data, Zgonea a raspuns: "Traian Basescu are o singura tinta - e masurata, strategia o avem in analiza noastra, cel putin la PSD, dar si in USL am discutat - Traian Basescu va incerca sa intarzie cat de mult poate luarea deciziei si promulgarea acestui text de lege, astfel incat sa nu se mai suprapuna cu primul tur al alegerilor prezidentiale masura referendara".

Potrivit MEDIAFAX, Zgonea a spus ca, in aceste conditii, referendumul pentru revizuirea Constitutiei nu va mai avea loc odata cu primul tur al prezidentialelor.

Intrebat daca dupa gestul lui Basescu de a trimite legea la CC ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei mai ramane in vigoare, Zgonea a raspuns: "Intrebarea nu ii are rostul. Raspunsul este «Nu»".

Traian Basescu sesizeaza CCR in legatura cu Legea Referendumului

"In acest moment, dupa toate calculele pe care le-am facut si cu domnul Ponta si cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Basescu, respectand pactul de coabitare si seriozitatea cu care priveste guvernarea, sa nu faca acest lucru, adica sa nu trimita gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care il are", a adaugat Zgonea.

Intrebat daca USL ia in calcul sa organizeze referendumul pentru Constitutie odata cu turul doi al prezidentialelor, Zgonea a spus ca acest lucru depine de momentul in care Curtea transmite decizia Parlamentului.

"Putem sa ne trezim ca proiectul de lege ajunge la sfarsitul lunii noiembrie in Parlament pentru a fi analizat", a mai spus Zgonea, invocand precedente in care Curtea a amanat cat destul de mult pronuntarea unor decizii.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

El a explicat ca, in aceste conditii de decalare, presedintele Traian Basescu isi va indeplini obiectivul de a face ca una dintre promisiunile USL - aceea de a revizui Constitutia - sa nu fie dus la indeplinire.

"Si atunci, tactic, domnul presedinte Basescu si-a indeplinit obiectivul. Este un joc politic pe care presedintele il stie si pe care l-a anuntat de la inceput ca il va face pana la sfarsit, pentru ca una dintre promisunile USL a fost aceea de a promulga pana la alegeri prezidentiale un text nou constitutional care sa ne aduca pe noi mai aproape de aspiratiile europene", a spus Zgonea.

El a aratat ca prin blocarea referendumului de revizuire a Constitutiei seful statului a actionat ca un actor politic, desi nu trebuia sa fie unul, si a dat un ragaz opozitiei sa se consolideze.

"Blocand, presedintele, cu instrumentele pe care le are, ca un actor politic, desi domnia sa nu ar trebui sa faca acest lucru si nu ar trebui sa fie un actor politic, de fapt da un ragaz opozitiei sa se consolideze dupa esecul pe care l-a avut in guvernarea 2009-2012", a adaugat Zgonea.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.