Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, joi, ca Laszlo Tokes a avut 134 de declaratii in PE de atac la adresa Romaniei, pozitii pe care le va inainta ca argumente pentru retragerea decoratiei acordata acestuia, precizand ca ar exista o "complicitate" daca acest demers nu este finalizat.

Europarlamentarul PSD a precizat ca a inaintat Cancelariei Ordinelor un dosar cu 134 de declaratii sustinute de Laszlo Tokes in Parlamentul European, niciuna dintre acestea in limba romana, care au promovat ideea autonomiei teritoriale si "desprinderea unei parti" din Romania.

"Sunt 134 de luari de cuvant si in toate nu vorbeste decat despre autonomia teritoriala, despre desprinderea unei parti a Romaniei din tara noastra. Din acest moment, daca acceptam astfel de pozitii explicite la adresa integritatii Romaniei, ne facem vinovati cu totii de complicitate pasiva la atacurile la adresa statului national unitar roman", a afirmat europarlamentarul PSD, potrivit MEDIAFAX.

Cretu a mai sustinut ca Laszlo Tokes ar dori "sa vada distrus statul roman".

Euroarlamentarul a precizat ca joi se va alege Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", care este forma din 7 membri, insa ea nu va candida pentru a face parte din acest for.

Europarlamentarul a mentionat ca ideal ar fi ca forul sa se ia in dezbatere chiar joi propunerea retragere a decoratiei acordata lui Laszlo Tokes, mentionand ca decizia in acest for se ia cu majoritate iar propunerea se inainteaza sefului statului, care este "obligat" sa semneze decretul de retragere a Ordinului.

"Sper sa ia cat mai curand in dezbatere, chiar astazi, solicitarile de retragere a Ordinului Steaua Romaniei, a decoratiei donului Laszlo Tokes si sa-i solicite presedintelui emiterea decretului de retragere a acestei decoratii (...) Ar fi un semnal ca atunci cand este vorba de amenintari la adresa integritatii nationale nu avem ce negocia. Acest Consiliu de Onoare va avea o mare responsabilitate, refuzand sa-i retraga decoratia ar deveni complice la gesturile si atacurile la adresa statului roman", a afirmat Corina Cretu.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Totodata, ea a afirmat ca ar fi fost necesar un mesaj politic din partea presedintelui Traian Basescu in sensul sustinerii propunerii de retragere a decoratiei acordata lui Tokes, dar i-a cerut sefului statului ca decoratia acestuia sa fie acordata orasului Timisoara.

"A avut un moment istoric al vietii sale, un moment astral, dar din pacate 23 de ani si-a indreptat toate energiile spre a cultiva ura si spre a jigni demitatea statului unitar roman", a mai afirmat Cretu.

Europarlamentarul a fost intrebat daca exista o procedura legata de audierea lui Tokes in Consiliul de Onoare al ordinului. Ea a mentionat ca a existat precedentul legat de cazul lui Corneliu Vadim Tudor, care nu a fost audiat, insa Laszlo Tokes ar fi invitat la sedinta de joi si are posibilitatea sa-si pledeze cauza.

Europarlamentarul PSD a fost intrebat cum vede afirmatiile presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat ca nu considera oportuna retragerea ordinului acordat lui Tokes, din perspectiva libertatii de exprimare. "Imi pare foarte rau ca domnul Kelemen Hunor se raliaza practic cu domnul Tokes, pentru ca din pacate domnul Tokes a fost incurajat de foarte multe ori de presedintele tarii si a fost folosit ca arma impotriva UDMR (...) Ma asteptam ca UDMR sa faca un pas pentru delimitarea de acesti radicali care ne fac foarte mult rau bunei convietuiri", a raspuns europarlamentarul PSD.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Laszlo Tokes ar putea ramane joi fara "Steaua Romaniei", in conditiile in care alti detinatori ai distinctiei s-au aratat nemultumiti dupa ce europarlamentarul i-a cerut asta vara premierului Ungariei, Viktor Orban, sa asigure un protectorat ungar asupra Transilvaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.