Presedintele Basescu considera ca Romania e perceputa mai rau decat e in realitate si ca in UE sunt tari mult mai corupte, in care Justitia e mult mai tematoare sa se atinga de oameni politici si, cu toate acestea, Romania e definita ca avand o Justitie ce nu are curaj sa se atinga de politicieni.

"Am convingerea ca Romania este perceputa mai rau decat este ea in realitate. Realitatile romanesti sunt mai bune decat descrierea pe care o avem in opinia publica europeana cand vine vorba de Romania. De exemplu, azi Romania e o tara echilibrata macroeconomic, care are sanse de crestere economica daca atrage fonduri europene mai mare decat ar putea realiza multe alte tari. Romania e o tara care are o istorie pentru care merita respectata. Romania e o tara extrem de frumoasa. Romania e o tara cu oameni care in general sunt civilizati si educati iar despre noi se stiu in UE lucruri mult mai rele si mult mai putin importante", a spus luni Basescu, la Forumul European pentru Diplomatie Publica, transmite MEDIAFAX.

Seful statului a precizat ca este convins ca in UE sunt tari mult mai corupte decat Romania, in care Justitia e mult mai tematoare in a se atinge de oameni politici.

"Sunt convins ca sunt tari in UE mai corupte decat Romania. O spun cu responsabilitate si stiind despre ce vorbesc. Sunt convins ca in UE sunt tari in care Justitia e mult mai tematoare in a se atinge de oameni politici de nivel inalt. Si totusi Romania este cea definita ca avand o Justitie care nu are curaj sa se atinga de oameni politici importanti. Deci problema e la noi - cat de credibili suntem in actiunile noastre si cum ne prezentam explicand cine suntem", a adaugat seful statului.

Seful statului a precizat ca Romania are de ce sa fie mandra de ea si totusi nu reuseste.

"Lumea nu poate fi pacalita - si asta e o alta realitate. Aici nu vorbim sa facem publicitate unui produs prost spunand ca e bun. Nu vorbim de un detergent care nu spala si el trebuie prezentat ca unul extrem de eficient, ci vorbim de o tara care se numeste Romania, care are de ce sa fie mandra de ea si totusi nu reuseste", a spus Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Seful statului a aratat ca o cauza pentru care Romania are o imagine mai rea decat in realitate tine de faptul ca romanii nu cred in ei insisi.

"Cred ca o cauza a unei imagini mai rele decat realitatile noastre e ca noi nu credem in noi. Ne-a intrat in cap faptul ca pe noi ne conduc altii, pe noi ne conduce FMI, pe noi ne conduce Bruxelles-ul. In realitate, nu facem decat sa ne aliniem unor reguli in UE la care am achiesat. Noi am spus ca vrem acolo, nu ne conduce nimeni, ne conducem noi insine dupa regulile pe care am acceptat sa le aplicam", a spus Basescu.

El a aratat ca lipsa de credibilitate a Romaniei are drept cauza faptul ca nu aplica aceste reguli la care a achiesat.

"Lipsa de credibilitate vine cand nu aplicam aceste reguli. Dar in tara, de multe ori, mass-media si politicienii trateaza efortul de aliniere la regulile la care toti romanii au vrut sa achieseze ca fiind semne de slabiciune. Sau e lipsa capacitatii politicienilor de a explica ca intr-o lume globala nu traiesc singuri. Intr-o lume globala regulile scrise si nescrise ale natiunilor democratice trebuie respectate", a spus seful statului.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Basescu a spus ca problemele de imagine vin chiar de la romani.

"Suntem constienti de unde vin problemele de imagine pe care le avem - vin de la noi insine. Marea problema e cum ne convingem unii pe altii ca avem reguli interne. A respecta reguli, a avea abordare interna egala cu cea externa, a-ti respecta angajamentele - sunt parte a unui sistem de credibilizare a tarii. Cum sa facem, sau cum sa explicam, sa ne autoeducam sau sa ne educe cineva ca a fi unitari in probleme esentiale de interes national e una din cheile succesului?", a mai aratat Basescu.

Presedintele a mai spus ca Romania trebuie sa isi determine acele elemente care o identifica in lumea globala si europeana.

"Romanii nu pot fi mandri ca avem zece portavioane nucleare si stapanim lumea, sau ca avem gaze sa dam la toata Europa, sau ca suntem cel mai mare popor din lume. Dar pot fi mandri de lucruri pe care le au acasa: un popor talentat, un popor relativ bine educat, capabil de efort, o tara frumoasa. Guverne consecvente, punerea intersului national deasupra jocului politic de partid - putem face ca sa fim recunoscuti ca o natiune serioasa", a mai spus Basescu.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.