Consiliul National Secuiesc i-a reclamat la CNCD pe presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si presedintele Senatului, Crin Antonescu, acuzandu-i de discriminare pe criterii etnice, dupa ce acestia s-au opus unei regiuni cu populatie preponderent maghiara.

Reprezentantii CNS au anuntat, joi, intr-un comunicat, ca presedintele organizatiei, Izsak Balazs, s-a adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii cu o petitie "in numele poporului secuiesc", cerand luarea "masurilor legale care se impun" dupa afirmatiile facute de mai multi politicieni in legatura cu regionalizarea, transmite MEDIAFAX.

Potrivit petitiei, CNS ii acuza pe presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si presedintele Senatului Crin Antonescu de "discriminare pe criterii etnice", intrucat au afirmat ca este exclus ca in cadrul reorganizarii administrative din Romania sa fie creata o regiune cu populatie preponderent maghiara.

"Enuntul conform caruia nu se va organiza nicio regiune unde populatia maghiara va forma majoritatea (...) inseamna ca, in conformitate cu planurile lor, toate regiunile administrative vor avea populatie preponderent romaneasca, adica se urmareste in mod expres ca in toate regiunile populatia maghiara sa fie minoritara. Daca aceste planuri s-ar pune in practica, atunci pe de o parte Romania si-ar incalca o serie de angajamente internationale, iar pe de alta parte ar comite in mod clar o discriminare la adresa cetatenilor romani de nationalitate maghiara", arata in comunicat presedintele CNS.

El adauga ca politicienii mentionati incearca sa isi mascheze "aceste tendinte" invocand "presupuse cauze economice", dar fara sa aduca argumente pertinente in acest sens, iar "accentul este pus mereu pe faptul ca nu accepta ideea ca sa existe macar o regiune cu populatie preponderent maghiara".

"Scopul lor este in mod evident de a crea impresia ca reorganizarea se va face dupa criterii neutre din punct de vedere etnic, dar este clar pentru toata lumea ca reorganizarea teritoriala preconizata si dorita de dansii ar discrimina cetatenii romani de etnie maghiara", sustine Izsak Balazs.

El cere CNCD sa constate ca cei patru politicieni "discrimineaza pe criterii etnice" si sa ia "toate masurile legale pentru ca cei in culpa sa-si primeasca pedeapsa cuvenita, iar pe viitor asa ceva sa nu se mai intample", subliniind ca faptul ca acestia sunt chiar conducatorii tarii constituie un factor agravant, "ceea ce presupune ca actiunile CNCD sa fie foarte clare si ferme".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Petitia a fost formulata de Izsak Balazs in limba maghiara, care a solicitat CNCD ca, in cazul in care doreste sa il audieze, sa ii dea polibilitatea sa se exprime tot in limba sa materna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.