Vicepremierul Daniel Chitoiu a anuntat, joi, dupa sedinta BPN al PNL, ca a primit mandatul acestui for pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie sustinute la elaborarea bugetului pe 2014, prima dintre acestea fiind reducerea cotelor de contributie sociala cu 3%.

Potrivit lui Chitoiu, constructia bugetara pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare de 3% a contributiilor sociale.

In prezent, contributiile pentru pensie sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.

O a doua masura de politica fiscal-bugetara avuta in vedere de PNL vizeaza revizuirea sistemului de redevente. Daniel Chitoiu a mentionat ca Romania este pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste nivelul redeventelor, colectarea situandu-se in jurul a 4%, fata de media UE, de 8%. "Nu neaparat trebuie sa majoram in mod substantial nivelul acestora. Va fi un studiu comparativ la nivel global", a aratat el.

O alta masura mentionata de Chitoiu se refera la alocarea cu prioritate in bugetul pe 2014 a resurselor in domeniul infrastructurii.

Daniel Chitoiu a precizat ca reducerea CAS ar presupune in prima instanta o influenta negativa asupra bugetului de stat, dar se mizeaza pe o reducere a evaziunii fiscale si o conformare a contribuabililor.

Ministrul de Finante a precizat ca liberalii spera sa fie obtinut acelasi efect precum cel de la introducerea cotei unice. "Noi speram ca prin reducerea evaziunii si fraudei fiscale, prin scoaterea din zona gri si din zona neagra a locurilor de munca, a impozitarii, sa avem un gol de venituri la bugetul total consolidat mai mic in anul 2014, urmand ca din 2015 sa avem venituri colectate mai mari. Acest gol de venituri in anul 2014 se acopera din cresterea redeventelor si din imbunatatirea colectarii veniturilor ca urmare a reorganizarii ANAF", a mentionat Chitoiu. El a mai spus ca impactul asupra bugetului de stat din punct de vedere matematic s-ar ridica la 3,3 miliarde de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.