Presedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, la Reuniunea diplomatiei, ca Romania trebuie sa intensifice relatiile cu tarile din vecinatatea estica, sa se adapteze la schimbarile din Orientul Mijlociu, Africa si sa continue demersurile pentru obtinerea unui mandat in Consiliul de Securitate ONU.

El a mentionat ca aceste obiective se adauga parteneriatelor cu statele membre NATO si UE.

"Orientul Mijlociu si Africa sunt lumi in profunda schimbare in care Romania trebuie sa se orienteze rapid, reinnoind legaturi vechi si creand altele noi. Schimbarile care au loc in multe tari din Orientul Mijlociu si Africa antreneaza exigente noi nu numai pe plan social, ci si in ceea ce priveste modernizarea economiei, deschiderea si integrarea pietelor, refacerea sistemului educational, reconstructia institutionala. Toate acestea se traduc, la nivelul relatiilor cu Romania, prin noi oportunitati pentru tara noastra", a aratat Antonescu, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca, pentru Romania, potentialul reprezentat de aceste tari se ridica inca deasupra realitatii raporturilor bilaterale si acest lucru trebuie schimbat, Antonescu subliniind ca este momentul ca Romania sa valorifice si sa consolideze capitalul de incredere castigat in regiune de-a lungul timpului.

"Romania trebuie sa participe activ la solutionarea unor probleme aflate pe agenda internationala din anumite zone ale lumii, puse, contraproductiv, de diplomatia noastra in trecut, din varii motive, intre paranteze", a declarat Antonescu, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

Potrivit lui Crin Antonescu, Romania trebuie sa-si redefineasca un proiect national in materie de politica externa, care sa intruneasca un acord cat mai larg la nivel politic si sa dea Romaniei oportunitatea de a se afirma in lume ca un actor activ si angajat.

"Diplomatia romaneasca nu-si poate indeplini cu succes misiunea ce-i revine adoptand doar o strategie reactiva in siajul evenimentelor. Ea are datoria sa promoveze strategii pro-active diferentiate in functie de prioritati, probleme si zone de interes", a declarat Antonescu.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Potrivit acestuia, politica externa a Romaniei nu trebuie sa privilegieze numai anumite mize si parteneriate.

"Diplomatia romaneasca este in masura sa desfasoare actiuni si sa lanseze initiative multidirectionale, valorificand oportunitati existente, creand noi oportunitati, reactivand relatii care au functionat pe plan bilateral cu bune rezultate pana la un punct, dar care au inregistrat in ultimul timp cote diminuate", a tinut sa precizeze Antonescu.

El a explicat ca o majoritate politica stabila, de 70 la suta, permite actualei formule de putere de la Bucuresti sa abordeze cu mai mult curaj problemele interne si internationale.

Antonescu a mai spus ca Romania a depasit momentele dificile ale crizei economice care puteau provoca derapaje periculoase, iar datele macroeconomice recente justifica increderea ca Romania se va inscrie pe un trend ascendent si ca poate avea o voce mai puternica in concertul tarilor europene si nu numai.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Presedintele Senatului a aratat ca diplomatia romaneasca trebuie sa fructifice aceasta conjunctura favorabila si sa actioneze cu responsabilitate si curaj, pentru ca imaginea Romaniei in plan extern, atat in raport cu partenerii, cat si cu cei care au pozitii diferite, sa fie una pe masura.

El le-a cerut participantilor la reuniune sa le spuna "raspicat" oficialilor din tarile unde reprezenta statul roman ca Romania este un partener loial si corect, care crede in extindere si deschidere globala, dar care in acelasi timp este hotarat sa aiba grija de cetatenii sai, oriunde s-ar afla ei.

"In acest sens, pornind de la permanenta preocupare fata de situatia romanilor din afara granitelor, in afara de parteneriatele cu statele membre NATO si UE, Romania are ca obiectiv mentinerea, extinderea si intensificarea relatiilor cu tarile din vecinatatea estica (…)", a declarat Crin Antonescu.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Acesta a mai afirmat ca, in ceea ce priveste extinderea si intensificarea relatiilor cu tarile din vecinatatea estica, Romania acorda o atentie deosebita consolidarii Parteneriatului special cu Republica Moldova si promovarii active a proceselor de apropiere a R. Moldova de UE, continuarii eforturilor de dezvoltare a relatiei bilaterale, cu atentie deosebita asupra proiectelor de interconectare energetica si transport si reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale si suveranitatii R. Moldova.

"In opinia mea, este nevoie de o mai mare si mai activa implicare a statului roman in raport cu romanii din afara granitelor", a spus Crin Antonescu, care a subliniat ca trebuie aplicata strategia MAE privind actiunile specifice pe care Romania le poate angaja, prin intermediul misiunilor diplomatice si consulare, in vederea stimularii participarii comunitatilor romanesti din strainatate la proiectul «O singura Romanie», o Romanie moderna, proiect in cadrul caruia romanii din strainatate reprezinta un vector important al actiunii de remodelare a societatii romanesti", a aratat senatorul.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

El a mai afirmat ca, in primul rand, Romania se defineste in lume prin acordurile la care este parte, ca membru al UE si NATO, acesta referindu-se si la parteneriatul strategic cu SUA.

Antonescu a aratat ca, in cadrul NATO si UE, Romania dezvolta o serie de parteneriate cu accent pe securitate, menite sa consolideze cele doua organizatii si sa contribuie la promovarea interesului national. El a dat ca exemplu cooperarea speciala a Romaniei cu Polonia si, respectiv, Turcia, care urmareste in fapt sa consolideze rolul Romaniei de pivot la Marea Neagra.

Potrivit afirmatiilor sale, ca membru al Uniunii Europene, Romania are in vedere mai multe obiective si directii de actiune: o contributie importanta la construirea bugetului UE pentru urmatorul exercitiu financiar precum si la intarirea Uniunii Economice si Monetare la nivelul UE si obtinerea statutului de beneficiar net al finantarilor, in special al celor pentru coeziune si politica agricola comuna.

Alte obiective enumerate de presedintele Senatului au fost: asigurarea liberei circulatii a fortei de munca, prin incheierea procesului de aderare la Spatiul Schengen, dezvoltarea strategiilor pentru Regiunea Dunare-Marea Neagra, realizarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare, prin sustinerea procesului de extindere a UE, dezvoltarea relatiilor bilaterale cu statele Europei Centrale si Occidentale, fara a diminua atentia acordata partenerilor traditionali ori strategici ai Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.