Traian Basescu a sustinut luni seara declaratii de presa la Cotroceni, unde a prezentat motivele sale de ingrijorare cu privire la situatia Romaniei.

"Conferinta de presa este ocazionata de incheierea vacantei liderilor USL care imediat ce s-au intors au reusit sa dea si o nominalizare pentru ministrul Transporturilor. Este un progres. Singurul lucru pe care l-am observat este ca s-au intors nervosi" a declarat presedintele Basescu la inceputul conferintei.

In continuare Basescu a prezentat "situatia tarii" asa cum o vede el.

"Somajul este in crestere. Romanii sunt tot mai mult preocupati de siguranta locului de munca si tot mai mult se intreaba daca isi pierd sau nu locul de munca. Somajul in Romania era de 6,7% cand a preluat USL guvernul. In iunie, somajul a ajuns la 7,6%. Cresterea economica nu inseamna si crestere de locuri de munca(...) Cifra pentru iulie va fi undeva intre 7,5 si 8,5%. Este un prag extrem de riscant si crearea de locuri de munca este esentiala", a explicat Basescu.

Presedintele a subliniat ca in perioada verii nu este normal sa creasca somajul, "cand foarte multi oameni se angajeaza in industria turismului"

"Un alt semnal de alarma serios este ca investitiile in primele sase luni ale anului au scazut cu 19,4%. Simultan cu reducerea investitiilor din bugetul de stat, acesta este rezultatul, cresterea ratei somajului. Ma ingrijoreaza faptul ca pana acum ca desi intram in luna septembrie guvernul nu a finalizat o forma acceptabila pentru acordul de parteneriat cu CE, acord care vizeaza utilizarea fondurilor europene incepand cu ianuarie 2014. (...) Guvernul are capacitate de analiza asupra bugetului 2014-2020", a continuat Basescu.

In continuare, Basescu si-a prezentat grijile cu privire la programele de reducere a somajului in randul tinerilor pentru care Romania ar trebui sa cheltuiasca 8 miliarde de euro, fonduri europene, insa Guvernul nu a realizat proiecte in aceasta directie.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Ii atentionez ca ne apropiem de 8% rata somajului. Nici in perioada de criza, 2011, Romania nu a avut o asemenea rata a somajului. Convingerea ca poti supravietui la nesfarsit prin aroganta si prin batalia cu presedintele ii face sa nu dea atentie problemelor importante ale tarii, problemelor oamenilor.", a constatat presedintele.

Basescu a facut referire si la proiectele mentionate cu ocazia ceremoniei de investitura a Ramonei Manescu din dupa-amiaza zilei de luni.

"Metroul in Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetateni. Poate in cooperarea dintre primarul sectorului 6, domnul Manescu, si ministrul Transporturilor, doamna Manescu, vom reusi sa o scoatem la capat".

Presedintele a atras atentia asupra numeroaselor santiere abandonate de-a lungul Autostrazii Transilvania, lucrari care ar putea fi finalizate cu o investitie minimalizate.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

"Guvernul tipa dupa bani dar abandoneaza autostrada Transilvania. Sa anulezi fara sa pui ceva in loc pentru a nu distruge ce s-a construit mi se pare o lipsa de minim simt managerial"

Basescu a promis ca va umbla in Romania si va vorbi despre realitatile din tara mai des.

"Guvernul sa lase luptele politice si sa guvernezae. Este vremea ca domnul Victor Viorel Ponta sa guverneze. Cred ca primul ministrul trebuie sa inteleaga un lucru esential. El este co-presedinte USL dar inainte de toate este prim-ministrul Romaniei. Cred ca romanii sunt mai putin interesati despre ce crede Victor Viorel Ponta despre presedinte si mai mult despre ce crede el despre perspectiva Romaniei. Ce nu intelege Victor Viorel Ponta si multi analisti este ca eu nu mai sunt in campanie. Oricate procente as avea, in scadere sau in crestere, este adevarat sunt cam in crestere... nu mai candidez la nimic, nu-mi mai folosesc la nimic. De aceea mi se pare ca nervii lui Crin Antonescu, ai premierului Ponta... (...) Ii atentionez, drumul pe care merge tara este un drum periculos".

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Intrebat de ce nu mai are optimismul afisat in primavara, Traian Basescu a declarat ca el crede ca guvernul este format de "incompetenti". Referitor la situatia din Siria, Basescu a declarat ca Romania isi va stabili o pozitie dupa aflarea rezultatului analizei ONU cu privire la folosirea armelor chimice. Intrebat ce parere are despre supravietuirea pactului de coabitare dupa declaratiile sustinute luni seara.

"Pactul sta pentru ca el se sprijina pe prevederi constitutionale"
a concluzionat Basescu.

Intrebat ce parere are despre faptul ca domnul Crin Antonescu a plecat de la ceremonia de investitura a Ramonei Manescu, inainte de a-si sustine presedintele discursul, Basescu a raspuns:

"Simplu. Nu va fi niciodata presedinte. Nu poti sa fii presedinte cand nu stii cum sa respecti constitutia".

Premierul Ponta, aflat la Chisinau, a afirmat ca imaginea Romaniei pe care incearca sa o prezinte in strainatate este cea a unei tari civilizate si nu cea care rezulta din ultimele critici ale presedintelui Basescu,spunand ca doar asa Republica Moldova ar fi convinsa ca este bine alaturi de Romania, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
INS: Rata șomajului, în scădere cu 0,1 procente față de luna august
INS: Rata șomajului din...

"Eu incerc, si cred ca este de datoria mea, mai ales la Chisinau, dar nu doar la Chisinau, sa prezint fata europeana a Romaniei si dati-mi voie ca asta sa fac si in continuare. Maine, deschidem lucrarile la gazoduct, peste 2 saptamani sper sa rezolv problema cu TVR-ul, o sa reducem si taxele crescute in 2010, de asemenea ministrii de Educatie se vad la Bucuresti pentru a incerca, chiar din semestrul doi, sa avem un program extins de burse... cred ca asta e fata europeana si civilizata a Romaniei pe care trebuie sa o prezint la Chisinau ca sa-i convingem pe cei din Moldova ca este bine sa fie in Europa si este bine sa fie alaturi de noi", a spus Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.