Traian Basescu a luat nota de initiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes Laszlo, dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

Presedintia a remis un comunicat, semnat de Oprea, in care se fac precizari despre solicitarea prim-ministrului Victor Ponta pentru declansarea procedurilor legale in vederea retragerii Ordinului National "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler acordat lui Tokes Laszlo.

In comunicat se arata ca solicitarea premierului a fost trimisa Administratiei Prezidentiale in 22 august 2013.

"(1) - domnul Tokes Laszlo a fost decorat de presedintele Romaniei prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989; - (2) - in temeiul Articolului 5 din Hotararea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea si functionarea consiliilor de onoare ale ordinelor nationale «Steaua Romaniei», «Serviciul Credincios» si «Pentru Merit», «cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini si fapte pe care le considera dezonorante comise de alti cavaleri ai respectivului ordin si care aduc prejudicii morale si ating demnitatea si onoarea Ordinului»; mentionam ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului National «Steaua Romaniei», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declansarea procedurii de retragere a acestei decoratii", se arata in comunicat.

Presedintia precizeaza si conditiile in care se poate pierde calitatea de membru al unui ordin.

"(3) - in temeiul Articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, «calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a. - condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului»; - (4) - in temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizarii unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligatia sa convoace Consiliul de Onoare al Ordinului National «Steaua Romaniei»; hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului National «Steaua Romaniei», motivata, se comunica, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz (conform Art. 6 Alin. 2 din HG nr. 1511/2005), iar Cancelaria Ordinelor, in baza hotararii Consiliului de Onoare al Ordinului National «Steaua Romaniei», dupa caz, inainteaza presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decoratiei", se arata in comunicat.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

Presedintia mentioneaza ca presedintele ia nota de solicitarea premierului, dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii.

"(5) - presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, ia nota de initiativa prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, dar constata ca a-i da curs inseamna incalcarea legii; singura solutie de retragere a Ordinului National «Steaua Romaniei» - in grad de Cavaler acordat domnului Tokes Laszlo este cea prevazuta in HG 1511/2005, si anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin sa sesizeze in acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului National «Steaua Romaniei»; - (6) - mentionam ca Ordinul National «Steaua Romaniei» are 1.311 membri si ca, pana in prezent, niciunul dintre membri nu a facut, conform legii, solicitarea de retragere a decoratiei acordata domnului Tokes Laszlo; de asemenea, mai mentionam ca solicitarea nu trebuie adresata presedintelui Romaniei, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii; - (7) - domnul presedinte Traian Basescu considera necesar ca, ori de cate ori exista atitudini publice la un nivel institutional atat de inalt, aceastea sa fie in deplin acord cu legea", se mai arata in comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.