Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Fundulea, ca Guvernul are "o mare responsabilitate in sabotarea agricultorului roman anul acesta", el mentionand ca ii este cunoscut faptul ca, desi productia este mare, producatorii nu pot beneficia de certificatele de depozit.

"Anul trecut am avut un an agricol destul de prost, iar anul acesta, cu o productie foarte mare la grau, secara, orz, agricultorii vor incasa urmare a lipsei certificatelor de depozit, cel mult cat au incasat anul trecut, intr-un an foarte prost. Deci mi se pare strigator la cer", a afirmat Basescu, in discursul rostit cu ocazia participarii la "Ziua Cercetarii Procera", transmite MEDIAFAX.

"Ar fi fost cu totul alta capacitate de negociere a producatorilor agricoli romani daca Guvernul nu ar fi desfiintat certificatele de depozit", a mai sustinut Basescu.

El a aratat ca, daca producatorii si-ar fi lasat productia in depozite si ar fi luat credite de la banci in baza acelor certificate, nu ar fi ramas in prezent la mana achizitorilor, care cumpara cu preturi scazute, cum ar fi 147 euro tona de grau.

"Neasigurand la fondul de garantare resursele necesare pentru certificatele de depozit, Guvernul i-a lasat pe producatorii agricoli romani dezarmati in fata achizitorilor de productie agricola. Eu nu pot sa spun decat ca ori este proasta guvernare, ori ministrul Agricultorii, care trebuia sa il informeze pe premier de consecinte, a vrut sa ii favorizeze pe achizitori. (...) Cred ca este o greseala si imi pare rau ca trebuie sa o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate in sabotarea agricultorului roman in anul acesta. Nu mai vorbesc si de subventia la motorina!", a sustinut Basescu.

De asemenea, presedintele a afirmat ca sunt 4-5 mari firme straine care domina piata achizitiilor de cereale si a afirmat ca acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurentei, pentru ca diferentele intre preturile de achizitie sunt foarte mici, de un euro la tona de grau.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

"Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata si de Guvern si de Consiliul Concurentei?", a spus Basescu, care a dat exemplul vanzarii in Egipt de grau romanesc cu 197 de euro tona, fata de 147 euro pe tona la pretul de achizitie de la producatorul din tara, diferenta de 50 euro fiind considerata de acesta "foarte mare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.