Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, el aratand ca PDL nu a luat in calcul, insa, si impactul bugetar al acestora si ca trebuie sa spuna daca vrea sa taie din nou pensii si salarii sau vrea cresterea taxelor si impozitelor.

"Exista insa problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneste cu o lipsa de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiti fie din taierea unor cheltuieli - nu vreau fiu polemic, pot fi taiate din nou salariile si pensiile cu 25%, daca asta doreste PDL, eu ma indoiesc, probabil ca ar trebui sa o spuna; daca nu - cresterea taxelor si impozitelor. Nu am aflat, daca vom avea o intalnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevazute in programul PDL pentru a fi crescute. A treia varianta nu exista. Cand ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsa in buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe si impozite", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca, din calculele facute de Ministerul Finantelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS si cresterea salariului minim presupun un deficit de incasari la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scaderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scaderea CAS si 535 milioane de lei deficit cauzat de cresterea salariului minim, fonduri care, adunate, insumenaza 12 miliarde de euro.

Ponta a spus ca USL incurajeaza dialogul cu opozitia, in special pe teme economice, fiind dispusa sa aiba intalniri cu reprezentantii opozitiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

"Ne dorim ca modelul promovat de Traian Basescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoana sa tina de un regim politic care in curand isi va inceta existenta si viata politica democratica sa presupuna un dialog guvernare - opozitie. Asta am incercat sa facem de la preluarea guvernarii", a spus Ponta.

El si-a manifestat convingerea ca propunerile economice avansate de PDL au fost facute cu toata serioazitatea.

"Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat si la angajator si cresterea salariului minim la o mie de lei - sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Daca exista, dincolo de enuntul lor, masuri concrete pe care oricine din opozitie le sustine, suntem dispusi sa ne intalnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea daca sunt fundamentate si daca pot fi aplicate", a mai spus Ponta.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.