Ungaria nu este o tara revizionista, dar are o responsabilitate constitutionala fata de ungurii din strainatate, reprezentata in cadrul politicii sale externe, a declarat secretarul de stat Zsolt Nemeth, raspunzand unor declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu, relateaza MTI.

Nemeth a raspuns astfel, miercuri dimineata, pentru postul public de radio Kossuth, unor declaratii recente ale presedintelui roman Traian Basescu, care a declarat luni, in cadrul unui forum in Tinutul Secuiesc, ca Ungaria a devenit un "focar de instabilitate" in privinta problemelor minoritatilor etnice si ca Romania isi va asuma rolul "punerii la punct a Budapestei".

Potrivit MEDIAFAX, el a apreciat ca au fost lansate o serie de "acuzatii nefondate" in privinta relatiilor Ungariei cu vecinii sai si comunitatile maghiare care traiesc in aceste tari.

Cea mai grava, a apreciat el, este cea potrivit careia "Ungaria cauta sa exercite un anumit tip de protectorat al ungurilor care traiesc in strainatate, care este mai degraba o acuzatie indrazneata de revizionism".

Ungaria nu este o tara revizionista, ci poarta o responsabilitate constitutionala fata de ungurii din afara frontierelor si isi asuma aceasta responsabilitate in cadrul politicii sale externe, concentrandu-se asupra sustinerii drepturilor minoritatilor, a subliniat Nemeth.

El a notat ca Ungaria si-a consolidat si stabilizat "in mod spectaculos", in ultimii ani, relatiile bilaterale cu vecinii, spre exemplu cu Serbia si Slovacia, si cauta sa faca acelasi lucru si cu Romania.

Garantarea unor drepturi individuale si colective este parte a unei stabilitati pe termen lung in relatiile bilaterale, a subliniat Nemeth, adaugand ca Traian Basescu a jucat un rol important in stabilizarea relatiilor ungaro-romane. Acesta este un lucru pe care "nu trebuie sa il uitam", a mai spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.