Institutul "Elie Wiesel" condamna cu toata fermitatea declaratiile "rasiste si incitatoare" facute sambata de liderul Jobbik, Vona Gabor, in tabara de vara de la Borzont (Harghita), si solicita "institutiilor abilitate ale statului sa se autosesizeze pentru a lua masurile care se impun".

Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania "Elie Wiesel" arata, intr-un comunicat remis luni agentiei MEDIAFAX, ca declaratiile lui Vona Gabor vin in contradictie flagranta cu articolul din Constitutie care prevede ca "sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica (...)".

Potrivit MEDIAFAX, institutul "Elie Wiesel" isi exprima profunda ingrijorare pentru declaratiile rasiste si incitatoare ale liderului Jobbik.

"De asemenea, mentionam ca tolerarea unor astfel de actiuni lipsite de discernamant politic din partea unor partide sau organizatii extremiste straine prezente in Romania amplifica riscul pentru intensificarea extremismului in Romania", se arata in comunicat.

Institutul "Elie Wiesel" face referire la urmatoarea declaratie a liderului Jobbik: "Cer presei romanesti si romanilor sa inteleaga ca noi nu facem altceva decat incercam sa protejam propria noastra rasa, propria noastra natiune, sa reprezentam valorile si drepturile ei. Scopul nostru nu este sa actionam impotriva romanilor, ci sa actionam pentru maghiari si daca aceste natiuni arata toleranta, intelegere una fata de cealalta, noi suntem deschisi la o impacare istorica la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, daca scoatem din ecuatie problemele minoritatilor, sunt identice. Toate tarile (din Europa Centrala) sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentala si ar trebui sa actionam impreuna si nu separat impotriva acestui capital".

In comunicat este mentionata si aceasta declaratie a lui Vona Gabor: "Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie".

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Pe de alta parte, semnatarii documentului mentioneaza ca nu pot sa nu priveasca cu ingrijorare la exercitiile paramilitare pe care Asociatia Noua Dreapta din Romania le-a facut in cadrul "Taberei Nationaliste: Camaraderie, disciplina, loialitate", organizata la Rasnov intre 1 si 4 august 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.