Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane.

Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ungar.

Potrivit MEDIAFAX, Ministerul roman de Externe a declarat duminica faptul ca se asteapta ca Guvernul ungar sa se disocieze de afirmatiile de sambata ale liderului Jobbik (extrema dreapta) Gabor Vona.

Vona a declarat sambata, la Borzont, in partea centrala a Romaniei, la o tabara de tineret, ca Ungaria ar trebui sa isi asume un conflict daca interesele Ungariei pot fi reprezentate doar in acest mod.

Ministerul roman de Externe a condamnat afirmatiile lui Vona, argumentand ca aceasta afirmatie "contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral".

Jobbik a calificat, la randul sau, pozitia Ministerului roman de Externe drept o "provocare deliberata" vizand sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din Romania.

Un oficial de rang inalt din cadrul acestei formatiuni radicale nationaliste, Istvan Szavay, a declarat ca Jobbik a spus in mod clar, in mai multe randuri, ca ofera prioritate intereselor etnici maghiari in relatiile cu tarile vecine.

El a adaugat ca nu au existat manifestatii antimaghiare in tabara organizata de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI.

Citeste si: Un deputat PSD solicita declararea liderului Jobbik persona non-grata. Raspunsul MAE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.